Bono Vox

Bono Vox

Bono je glazbenik, koji je preko glazbe odlučio širiti pozitivne misli.


Bono Vox i njegova grupa U2 postigli su postali su svojevrsna institucija, koja je svojim pjesmama porušila sve moguće rekorde, a da ne govorimo kako su svojim pjesmama i načinom izvedbe postavili jako visoke kriterije za sve one koji dolaze kasnije. Od studijskih albuma, svakako treba izdvojiti "Under A Blood Red Sky", "Achtung Baby", "Zooropa", "How to Dismantle An Atomic Bomb". Od kompilacija tu je "Wild Awake in America", "The Best of 1980-1990".

Bono Vox rođen je 10. svibnja 1960. godine kao Paul David Hewson. Rođen je kao drugo dijete u obitelji, a svoje je djetinjstvo proveo u sjevernom dijelu Dublina, gdje su se okupljali oni iz srednjeg i građanskog sloja. Bono i njegov brat odrastali su s majkom Iris, protestantkinjom te ocem Robertom, rimokatolikom. Po dogovoru roditelja, stariji brat Norman odgojen je u anglikanskoj vjeri, a Bono u rimokatoličkoj, no unatoč tome išao je s majkom i u Irsku anglikansku crkvu.

Nažalost dok je imao svega 14 godina, umire mu majka, što je po mnogima utjecalo na njegov kasniji život, da bude suosjećajniji te osjetljiviji na tuđe probleme u životu. Što se tiče školovanja, pohađao je Srednju školu Mount Temple u Clontrafu gdje je puno vremena provodio sa svojim kolegama od kojih je jedan od njih kasnije postao poznati slikar.

Naime tijekom tog druženje, dječacima je bilo zabavno davati jedan drugoma nadimke, pa je tako Bono svoj dobio po dućanu "Bonavox" sa slušnim aparatima u ulici Talbot u Dublinu. Nadimak mu je dao prijatelj Guggu, ponajviše zbog toga što je Bono pjevao tako glasno da se činilo da je gluh.

Sredinom sedamdesetih godina, javio se na oglas Larryja Mullena koji je tražio članove za bend.

Kasnije je zajedno s Daveom Evansom, Adamom Claytonom i Dickom Evansom osnovao bend "Feedback" koji će se kasnije zvati U2. U početku su izvodili tuđe pjesme, no s vremenom prebacili su se na svoje, pa se Bono posvetio pjevanju i pisanju pjesama. S vremenom su postali jedan od najslušanijih bendova.

Što se tiče njegovog privatnog života, oženio se s Alison Hewson 21. kolovoza 1982. godine. Žive u Killineyju u južnom dijelu Dublina, dijele vilu s Edgeom u južnoj Francuskoj, imaju stan na Manhattanu te manju kuću u Engleskoj.