Didier Drogba

Didier Drogba
Didier Drogba rođen je 11. ožujka 1978. godine u glavnom gradu Obale Bjelokosti u Abidjanu gdje je i proveo svoje djetinjstvo. Rodnu domovinu napustio je sa pet godina kada je otišao u Brest, gdje je njegov ujak već igrao profesionalni nogomet, U Bretagni je Didier proveo tri godine, živeći sa svojim ujakom u Brestu, Angoulemeu i Dunkerqueu, nakon čega se vrato na Obalu Bjelokosti.
Međutim kako financijska situacija nikad nije bila idealna, to je bio jedan od razloga što se Drogba vratio u Francusku, kad se i službeno počeo baviti nogometom. Prve korake prema nogometu bilježi sa 15 godina kada je Didier potpisao svoj prvi stipendijski ugovor sa klubom Levallois, gde je prošao selekcije za mlade, igrajući za njih u drugoj ligi sa svega 18 godina.

Nakon Levalloisa, 1998. godine prešao je u Le Mans koji je također bio u drugoj ligi, gdje je imao zapaženije rezultate kada su ga nažalost počele pratiti brojne ozljede. Svoju prvu veliku priliku dobio je tek u 24 godini života kada je po prvi put imao priliku zaigrati prvoligaški nogomet u klubu Guingampu, gdje je proveo sezonu i pol, postigavši pogodak već u prvom nastupu čime je pokazao kako se na njega može računati.

Igrajući za prvoligaški klub postigao je 17 golova pomogavši svom klubu da se domogne sedmog mjesta na ljestvici na kraju prvenstva, što je na kraju rezultiralo prelaskom u Marseille gdje je nastavio sa dobrim igrama tako da je postigao 18 golova, dobivši uz to i nagradu za najboljeg nogometaša godine u Francuskoj.

Nakon Francuske odlazi u Englesku, odnosno u Chelsea gdje se dosta brzo naviknuo na igru u Premiership ligi kada je svoj prvi pogodak postigao već u trećoj utakmici. Njegov veliki uspon usporila je ozljeda mišića u trbušnom zidu, no unatoč tome vratio se vrhunskoj igri zbog koje je uspio zadržati svoje mjesto u prvoj postavi ovog velikog kluba.