Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen
Velik broj tih knjiga doživio je velik broj ekranizacija, a pritom naravno mislimo na velik broj crtanih i naravno igranih filmova. Hans se smatra tvorcem danske realistične proze. Poznato je kako su njegova djela prevedena na preko 150 jezika te tiskana u milijunima primjeraka diljem svijeta. Osim brojnih crtanih filmova njegova su djela bila nadahnuće za stvaranje mnogih kazališnih djela, baletnih predstava, filmova, skulptura i slika.
Ovaj veliki pisac rodio se 2. travnja 1805. godine u mjestu Odense u blizini Kopenhagena u obitelji gdje je otac bio siromašni postolar, a majka pralja. Nakon očeve iznenadne smrti cijela se obitelj morala boriti da preživi, a Hans se teškom mukom probijao prema svom snu da jednog dana bude pisac koji će cijeli život posvetiti svom stvaralaštvu.

Sa svega četranest godina započeo je težak i neizvjestan put bez sigurnosti gdje će završiti. Naime tada se bez redovne škole i ičega, uputio u Kopenhagen kako bi pohađao kazališnu školu s baletom i pjevanjem. Nažalost ubrzo biva izbačen jer su ga smatrali nedarovitim. No uz pomoć pokrovitelja ipak uspijeva završiti školovanje i studij na sveučilištu.

Njegova brojna djela nastajala su uglavnom kao rezultat njegovih brojnih putovanja, a putovao je zaista mnogo. Naime prvo je započeo putovanje po raznim gradovima unutar Danske, a nakon toga se zaputio prema praktički svim europskim zemljama, naročito po Italiji, Francuskoj i Njemačkoj. Putovao je također i po Aziji i Africi.

Preminuo je 4. kolovoza 1875. godine u Kopenhagenu kao počasni profesor i počasni građanin Odensea.

Slične biografije