Jack London

Jack London
Za četrdeset godina objavio je 50 knjiga od kojih se njih dvadeset odnosi na zbirku pripovjedaka, dvadeset na romane, a sve ostalo na zbirke eseja i drame. Od njegovih djela svakako treba izdvojiti: "Zov divljine", "Bijeli očnjak", "Jerry s otoka" i mnoga druga djela koja su se dijelila na društvene probleme, prirodu te nesvrstana djela.
Jack London rodio se 12. siječnja 1876. godine u San Franciscu u radničkoj obitelji koja unatoč tome što nije oskudjevala, London se uglavnom sam školovao. Godine 1885. počeo se više baviti knjigama, pa je tako naišao na knjige čija se radnja vrtila uglavnom oko viktorijanskog razdoblja. Možemo reći kako je to bila početna točka njegove bogate književne karijere koja je kasnije došla.

Godine 1889 radio je u tvornici kada je tražio izlaz iz svakodnevnice, pokušao je naći nešto drugo čime bi si okupirao svoju svakodnevnicu koja je tada bila borba za opstanak. Nakon brojnih iskustava kao skitnica i slobodnjak vratio se u Oakland gdje je pohađao srednju školu te gdje je uspio objaviti nekoliko svojih članaka.

Nakon srednje škole silno se trudio upisati na čuveno Sveučilište Berkley. To mu i je uspjelo no nažalost loša financijska situacija prisilila ga je da napusti fakultet. Nažalost zbog toga nije uspio diplomirati. Možemo zaključiti kako je unatoč teškim životnim okolnostima u životu uspio pronaći svoj put.

Vjerojatno zbog brojnih iskustava koje je skupio tijekom života, dobio je dovoljno inspiracije da napiše brojna djela koja su na neki način bila odraz njegova života.

Umro je 22. studenog 1916. godine.