Jackie Chan

Jackie Chan
Možemo slobodno reći kako se radi o glumcu koji je svoju popularnost podigao do zaista visokog nivoa ne samo u rodnoj Kini, nego i u Americi kojoj se svidjela ta jednostavnost kojom je izvodio sve te zahtjevne pokrete, a da ne pričamo kako je neko vrijeme radio kao kaskader. Jedina mana na samom početku karijere, bila je to što nije znao engleski. Danas ga možda natuca, ali ga ipak govori i ono najbitnije je da ga svi razumijemo.
Jackie Chan rođen je 7. travnja 1954. godine u Hong Kongu kao Chan Kwong Sang u obitelji oca kuhara i majke spremačice koja je neko vrijeme radila u američkoj ambasadi u Canberri, Australiji.

Obzirom da su mu roditelji imali specifičan posao, nije mogao biti s njima u Canberri, nego je vrijeme provodio u internatu. Jednom je izjavio kako je baš na tom mjesti naučio sve potrebne pokrete koji će mu kasnije donijeti mnogo uloga, kao što je prevrtanje, padanje i akrobatsko ronjenje.

Bilo je to vrijeme kada je Jackie podnosio svakodnevnu torturu života udaljen od svojih roditelja bez potrebne topline koju bi dijete trebalo imati u ranijoj fazi života. Tada je u školu došao redatelj koji je tražio dječjeg glumca. Jackie mu je odmah zapeo za oko. Naravno da je posao prihvatio,a da ne pričamo kako je tu ulogu vidio kao bijeg prema boljem načinu života.

Htio je započeti kao kaskader, međutim život ga je odveo u sasvim drugom smjeru, tako je postao najpoznatija zvijezda filmova s tematikom borilačkih vještina nakon Bruce Leeja. Lo Wei, čovjek je koji je najzaslužniji za brz uspjeh Jackija Chana koji je u tom trenu znao što će biti njegova životna preokupacija.