Janez Janša

Janez Janša
Janez Janša rođen je 17. rujna 1958. godine kao Ivan Janša u rimokatoličkoj radničkoj obitelji. Njegov otac bio je bivši član slovenskog domobranstva iz mjesta Gornja Gorenjska, a koji su pobjegli nakon komunističke odmazde. Janez je diplomirao na Sveučilištu u Ljubljani 1982. godine nakon čega je dobio mjesto pripravnika u sekretarijatu Socijalističke Republike Slovenije.
U svojim mlađim danima bio je član Saveza komunista i jedan od vođa svoje mladosti. Vrlo brzo postao je predsjednik Odbora za Osnovnu narodnu obranu i društvenu samozaštitu Saveza socijalističke mladeži Slovenije. Kao što možemo primjetiti bio je poprilično aktivan već tijekom svoje mladosti.

Godine 1983 počeo je pisati svoje prve članke o prirodi Jugoslavenske narodne armije, a u kasnim osamdesetima, Janša je napisao nekoliko članaka o kritiziranju Jugoslavenske narodne armije, zbog čega je njegov ponovni odabir za predsjednika Odbora bio blokiran. U to je vrijeme uglavnom nailazio na odbijenice što se tiče posla.

Tada je zarađivao pisanjem računalnih programa. Liberalizacija koja je usljedila kasnijih godina dozvolila mu je da se zaposli kao tajnik časopisa koji se bavio kritikama znanosti. Kasnije se uključio u mirovne pokrete te je postao jedan od važnijih aktivista u mreži organizacija civilnog društva u Sloveniji.

Janez Janša jedan je od vođa desnice koja ovog puta nije uspjela dobiti parlamentarne izbore koji su se u Sloveniji održavali paralelno s našim izborima. Slovenci su pokazali kako im je polako dosta istih političkih osoba koje nisu previše napravile za bolji život Slovenaca.

Slične biografije