Jozo Radoš

Jozo Radoš
Jozo Radoš rođen je 3. studenog 1956. godine u Seonici, mjestu blizu Tomislavgrada u susjednoj Bosni i Hercegovini. Što se tiče obrazovanja, završio je Filozofski fakultet u Zagrebu te Elektrotehnički fakultet. S ta je dva fakulteta stekao dvije diplome, od kojih se jedna odnosi na VSS-profesora filozofije te diplomiranog inženjera elektrotehnike.
Na velika politička vrata pokušao je ući tijekom Zagrebačke krize kada je bio odabran za gradonačelnika. Međutim pokojni predsjednik Franjo Tuđman ga nije potvrdio, a budući da nije bio službeno pripremljen za gradonačelnika morao je napustiti dužnost na koju je bio odabran.

Unatoč tom početnom neuspjehu kao član HSLS-a pridružio se pobjedničkoj koaliciji na parlamentarnim izborima 2000. godine kada je njegova stranka u suradnji s drugim strankama uspjela dobiti izbore. Bilo je to vrijeme kada je zasjeo na jednu od funkcija izvršne vlasti, a ona se odnosila na ministarstvo obrane.

Tijekom mandata Radoša poznato je kako je vojni proračun bio prerezan zbog demilitarizacije koja se vodila u vrijeme Račanove vlade. Tada je odlučeno da se odsluženje vojnog roka prepolovi sa 12 mjeseci na 6 mjeseci služenja. Nažalost tijekom vremena došlo je do napuštanja vlade od strane Dražena Budiše, a budući da je Jozo bio član te stranke morao je istupiti.

Međutim to se nije dogodilo nego je osnovao novu stranku LIBRA koja se kasnije pridružila HNS-u. Iako je izašao iz HSLS-a svejedno je maknut sa pozicije ministra obrane, a nasljedila ga je Željka Antunović. Kao saborski zastupnik svoju je funkciju obnašao do 11. siječnja 2008. godine.