Julije Cezar

Julije Cezar
Pobjedivši Pompeja Velikog u građanskom ratu od 46. pr. Kr. zavladao je kao diktataor. Njegova je diktatura tada označavala kraj vrhovne vladavine senata u Rimu i početak carstva.
Ovaj veliki vođa rođen je u Rimu 13. srpnja 100. pr. Kr u uglednoj patricijskoj obitelji porodice Julijevaca. Julijevci su bili stara patricijska obitelj, koja dolazi iz Alba Longa, s tim da samo ime dolazi od legendarnog praoca Jula koji je zapravo sin trojanskog junaka Eneje. Julijevci su bili poznati po izuzetnoj visini te kršnosti.

Pored toga što se rodio u uglednoj obitelji imao je šansu obrazovati se u najboljim ustanovama, zbog čega je morao otići u Grčku gdje je prije svega učio govorništvo. Tamo je odlučio ojačati neke od svojih intelektualnih sposobnosti koje su itekako doprinjele njemu kao budućem vođi.

Po povratku u Rim zapošljava se kao odvjetnik. Ta mu je funkcija omogućila da se istakne kao žestoki kritičar i protivnik korupcije kod političara. Kako bi još više usavršio svoj govor odlučio je otputovati na otok Rod. Međutim tamo su ga zarobili gusari koji su itekako platili tu otmicu. Naime nakon što je pušten uz nagradu, uspio ih je sve uloviti i razapeti na križu.

Za vrijeme dok je ojačavo svoj položaj na političkom vrhu, Pompej je dobio većinu u Rimu, a kada je Cezaru istekao petogodišnji rok konzula, pozvan je u Rim od samog senata. Iako je senat zahtjevao da pritom otpusti vojsku kojoj je zapovijedao, Cezar je znao da neće imati potrebno zaleđe stoga se odlučio oglušiti na tu naredbu.

Cezar je tada krenuo put Rima zbog čega su mnogi iz senata pobjegli. Došlo je do rata između Pompeja i Cezara gdje je prekretnicu u građanskom ratu odnjela bitka kod Farsala 48. pr. Kr. Nakon što je uspio savladati Pompeja, došao je do položaja cara i pomogao Rimu da postane jačim nego što je bio.

Slične biografije