Marlene Dietrich

Marlene Dietrich
Iako se prvenstveno dokazala kao glumica u periodu od 1950. do 1970. nastupala je kao šou izvođačica na brojnim turnejama.
Marlene Dietrich rodila se 27. prosinca 1901. godine kao Maria Magdalena Dietrich u Berlinu kao mlađa od dviju kćeri u obitelji Louisa Ericha Otta Dietricha i Wilhelmine Elisabeth Josephine Felsing koji su se vjenčali 1898. Nakon smrti oca 1911. godine njezina majka se ponovno udala za aristokratskog poručnika 1916. godine. Međutim poručnik pogiba u Prvom svjetskom ratu.

Kao djevojka Marlene je pohađala školu za djevojke Augusta Victoria, gdje je učila svirati violinu i gdje se zainteresirala za kazalište i poeziju. Nakon ozljede ručnog zloba morala je odustati od karijere violončelistice tako se usmjerila prema kazalištu i naravno glumi. Svoje početke bilježi na kazališnim daskama gdje je igrala prije svega male uloge, da bi kasnije prešla na film.

Nakon „Plavog anđela“ uspjela se dokazati Americi kao talentirana glumica gdje se i odlučila zadržati. Naime Marlene se pod ugovorom s Paramount Picturesom preselila u Sjedinjene Države gdje je studio namjeravao promovirati Marlene kao njemački odgovor MGM-ovoj švedskoj senzaciji Greti Garbo.

Što se tiče njezinog privatnog života poznato je kako je bila biseksualka te ateistkinja. Udala se samo jednom i to za asistenta redatelja Rudolfa Siebera, kasnije asistenta redatelja u Paramount Picturesu s kojim je dobila kćer. Američkom državljankom postala je 1939. godine. Tijekom života imala je velik broj ljubavnih veza, možemo reći da je zaista uživala u životu.

Umrla je u Parizu 6. svibnja 1992. godine.

Slične biografije