Orson Welles

Orson Welles
George Orson Welles bio je poznati američki redatelj, glumac, scenarist te producent za film, kazalište, radio i televiziju. Wellesa se smatra jednim od najvažnijih dramskih umjetnika dvadesetog stoljeća koji je u sklopu izbora Britanskog filmskog instituta bio proglašen najvećim filmskim redateljem svih vremena.
Osim "Rata svjetova" Orson je bio poznat po legendarnoj adaptaciji "Macbetha" te "Julija Cezara" u čuvenom kazalištu u New Yorku. Pored toga bio je priznati iluzionist nastupajući u velikom broju spektakala tijekom ratnih godina. U to ratno vrijeme tijesno je surađivao s Franklin D. Rooseveltom, a 1941. godine napisao je, režirao, producirao i čak nastupio u "Građaninu Kaneu", koji se po raznim anketama nalazi na prvom mjestu najboljih filmova svih vremena.

Orson Welles rodio se 6. svibnja 1915. godine u Wisconsinu kao dijete Richarda Hodgdona te Beatrice Ives, koje je odraslo u katoličkom okruženju budući da su mu roditelji bili pripadnici rimokatoličke vjere. Godine 1919. roditelji u se razveli nakon čega se Orson preselio sa svojom majkom u Chicago gdje je uzdržavala svoju obitelj tako što je svirala na klaviru. Naime njegov se otac propio i prestao je raditi.

Zahvaljujući svojoj majci već je dosta rano u životu znao što želi raditi. U kasnijim godinama svog života bio je poznat po borbi koju je vodio protiv Hollywooda koji je odbijao financirati njegove neovisne projekte, tako da je najviše zarađivao zahvaljujući glumi, reklamama i pripovjedanju. Godine 1975. osvojio je nagradu Američkog filmskog instituta za životno djelo. Umro je 10 listopada 1985. godine u Los Angelesu.