Radovan Karadžić

Radovan Karadžić
Pored bogate političke karijere u vrijeme rata, Karadžić ima diplomu psihijatra, a pored toga poznat je i kao književnik. Kao što možemo primjetiti poprilično svestrana osoba koja je na više polja u životu pokušavala dominirati, kao što to trenutačno radi na sudu u Den Haagu.
Radovan Karadžić rodio se 19. lipnja 1945. godine u selu Petnjica u Crnoj Gori, s tim da je osnovnu školu završio u Nikšiću, a sa svega 15 godina preselio se u Sarajevo gdje je završio srednju medicinsku školu nakon čega se odlučio na studij medicine, gdje je specijalizirao psihijatriju. Dio svog školovanja obavio je u SAD-u, a u Sarajevu je pacijente liječio od depresije.

U politiku je odlučio ući 1990. godine kada je u BIH osnovana Srpska demokratska stranka kojoj je postao predsjednik. Zajedno su koalirali s muslimanskom Strankom demokratske akcije te hrvatskom HDZ BIH strankom. Ova koalicija je uspjela poraziti vladajuće komuniste i preuzeti vlast.

Međutim kako je to bilo vrijeme raspada SFRJ-a, Karadžić i SDS zalagali su se da BIH ostane u krnjoj Jugoslaviji, jer u protivnom su prijetili odcjepljenjem krajeva sa srpskom većinom. U skladu s tim Karadžić je osnovao posebnu skupštinu srpskog naroda u Bosni i Hercegovini 24. listopada 1991. kojom se brinuo za interese srpskog naroda.

Vlasti BIH organizirale su 29. veljače i 1. ožujka 1992. godine referendum o neovisnosti Bosne i Hercegovine na koji su izašli Bosanci i Hrvati dok su ga Srbi bojkotirali. Naime tada je Karadžić nakon što su Ujedinjeni narodi priznali neovisnost BIH, osnovao upravu koja se nalazila na Palama, a nakon toga započeo je rat i veliki niz ratnih zločina koje je njegova vojska učinila nad civilima u BIH.

Nakon službenog završetka rata, Karadžića se smatralo najodgovornijim za izbijanjen rata u tom dijelu Jugoslavije te naravno za velik broj zločina koji su bili počinjeni. Tako je od strane Haaga došla optužnica kojom ga se optužuje za genocide; sudjelovanje u genocide, istrebljenje, ubojstvo, hotimično lišavanje života, progone i deportaciju, nečovječna djela, protupravno teroriziranje civila i uzimanje talaca.

Nakon dugog perioda skrivanja napokon je uhićen i odveden u Nizozemsku gdje čeka da završi suđenje.

Slične biografije