Stephen Gary Wozniak

Stephen Gary Wozniak
Stephen Gary “Woz” Wozniak, rođen 11. kolovoza 1950. američki je računalni inženjer i programmer koji je osnovao Apple zajedno s Stephenom Jobsom i Ronaldom Wayne. Njegove ideje značajno su doprinjele razvoju osobnih računala, a već 1970. došlo je do stvaranja Apple II računala. Wozniak je poznat po nekoliko nadimaka kao što je “Woz”, “Čarobnjak iz Woza” te kao “drugi Steve” koji je suosnivač sa Jobsom. Wozniak je poljskog podrijetla.
U sedamdesetima Wozniak se sprijateljio sa Stephenom Jobsom dok je Jobs radio za jednu tvrtku u kojoj se Wozniak brinuo za računala. Sam Wozniak bio je jedan od onih koji je pokrenuo ideju o razvoju kompletnog sučelja, odnosno računala koji bi imao sve i kada je iznio ideju samom Jobsu, rekao je u slučaju da ne uspiju barem će moći tvrditi da su jednom imali vlastitu firmu. Odlučili su prodati nešto od svoje imovine, podigli su kredite i krenuli raditi na prvom prototipu koji su nakon što više nisu imali mjesta u radnoj sobi, premjestili u garažu. Wozniakov stan bio je ispunjen elektroničkom opremom, monitorima.

Do 1975. Wozniak se u potpunosti povukao sa Sveučilišta Kalifornija te se isključivo posvetio svom umjetničkom djelu sastavljenom od hardvera, pločica i operativnog sustava koji je bio isključivo rad samog Wozniaka. Dizajnom Apple nastojali su privući ključne osobe u Palo Altu, gdje se nalazila lokalna skupina osoba vrlo zainteresiranih za računarstvo i za novi dizajn računala.

Već 1. travnja 1976. Jobs i Wozniak formiraju Apple kada Wozniak prestaje sa svojim radom na Hewlett-Packardu te kada postaje potpredsjednikom zaduženim za istraživanje i razvoj u Applu. Njihovo prvo računalo podsječalo je na Altair 8800, prvo osobno komercijalno računalo. Wozniak je slobodno možemo reći jedna vrsta ravnoteže Jobsu, zapravo radi se o svojevrsnoj ravnoteži dvojice genijalaca koji su se našli da zajedno rade čuda.