Thierry Henry

Thierry Henry
Henry je rođen u Les Ulisu, Essone, poznatiji kao predgrađe Pariza gdje je igrao za niz lokalnih klubova, a već je kao dječak puno obećavao da bi mogao postati veliki igrač koji će izluđivati vratare diljem svijeta. Uočio ga je AS Monaco 1990. kad je odmah potpisao ugovor, a svoj je profesionalni debi imao 1994. Odlična forma dovela ga je do Serie A, odnosno do Juventusa kad je nažalost loše igrao te uskoro prešao u Arsenal za nevjerojatnih 11 milijuna funti, 1999. godine.
Baš u Arsenalu, Henry je stekao ime svjetskog nogometaša, gdje se unatoč teškim počecima dok se nije navikao na njihov način igre, probio do jednog od glavnih igrača o kojima su uglavnom ovisili ishodi brojnih utakmica. Pod dugogodišnjim manadatom svog mentora u Arsenalu, Henry je postao itekako dobar napadač i vodeći strijelac svih vremena sa postignutih 226 golova u svim natjecanjima. Osvojio je dva naslova prvaka i tri FA Kupa s Arsenalom te je bio nominiran za igrača FIFA World čak dva puta te proglašen za igrača godine. U lipnju 2007. nakon osam godina s Arsenalom prelazi u Barcelonu s kojom je osvojio ligu, kup i naravno ligu prvaka.

Pored klubova velik broj uspjeha postizao je u svojoj reprezentaciji s kojom je osvojio Svjetsko prvenstvo 1998, Euro 2000 i FIFA Kup konfederacija. U listopadu 2007 nadmašio je čak nevjerojatnog Michela Platinija. Danas je poznati glasnogovornik protiv rasizma u nogometu, djelomično zbog vlastitog iskustva. Oženio se engleskim modelom Nicole Merry s kojom ima i kćer, ali vrlo brzo su se razveli.

Danas je Henry jedan od najboljih nogometaša na tržištu što se tiče komercijalne strane, a 2006. bio je rangiran kao deveti u svijetu.

Zanimljivo je spomenuti kako nije oduvijek bio zainteresiran za nogomet, zapravo je više njegov otac inzistirao. Nevjerojatno, ali inzistiranje oca pokazalo se kao puni pogodak, jer ipak sada pričamo o jednom od najnevjerojatnijih igrača i prije svega velikom talentu koji je više puta pokazivao na terenima, bilo da je igrao za klub ili reprezentaciju.