Tommy Lee Jones

Tommy Lee Jones
Možemo reći da se radi o jednom dosta šarmantnom glumcu koji unatoč godinama i dalje ostavlja jako dobar dojam na sceni.
Tommy Lee Jones poznat je kao glumac i kao redatelj koji je osvojio tri nominacije za Oskara te jednog Oskara za najbolju sporednu ulogu u filmu “Bjegunac” gdje je glumio uz Harrisona Forda. Od njegovih uloga možemo istaknuti one u filmovima kao što su “Batman zauvijek”, “Ljudi u crnom” te brojnim drugim filmovima.

Tommy Lee Jones rođen je 15. rujna 1946. godine u San Sabu u Texasu u obitelji gdje je otac radio kao policajac i mama kao učiteljica. Jones je srednju školu završio u Teksasu, a nakon toga na temelju stipendije nastavio je školovanje na Harvardu gdje je boravio u zaista zanimljivom društvu kao brucoš. Za vrijeme svog studiranja igrao je nogomet.

Jones se ubrzo nakon toga preselio u New York kako bi postao glumac, a svoj prvi nastup zabilježio je na Broadwayu u brojnim sporednim ulogama. Godine 1970. zabilježio je svoju prvu filmsku ulogu i to u poznatom filmu “Ljubavna priča” gdje je glumio studenta. Početkom 1971. godine vraća se na kazališne daske gdje je pozornicu dijelio s Carol Channing i Sid Caesar. Između 1971. i 1975. glumio je lik dr. Marka Tolanda u poznatoj ABC sapunici.

Godine 1980. prvi je put zaradio nominaciju za Zlatni globus i to za ulogu supruga poznate country pjevačice Lorette Lynn.

Od njegovih poznatijih filmova svakako treba izdvojiti “Pod opsadom” gdje je glumio ludog teroristu, zatim “JFK” te naravno “Space Cowboys”. Kad bi pregledali cijelu njegovu karijeru mogli bi primjetiti da je dosada odradio zaista različite uloge i svaka od njih mu je i legla. Nadamo se da će još dugo uveseljavati ljude diljem svijeta svojim vrhunskim izvedbama bilo na ekranima, ili na kazališnim daskama, jer je dokazao da može jedno i drugo.