Branimir Glavaš

Branimir Glavaš
Do izbora 2005. godine bio je vjerni suradnik bivšeg premijera Ive Sanadera s kojim se razišao prije svega zbog neuvrštavanja projekata iz državnog proračuna za razvoj Slavonije i Baranje.
Danas je Glavaš osuđen ratni zločinac, osuđen na 8 godina zatvorske kazne kojem je predsjednik Josipović 9. rujna 2010. godine odizeo čin. Trenutno izdražava kaznu u susjednoj Bosni i Herecgovini, no unatoč tome i dalje ostaje aktivno u političkom životu preko svojih najvjernijih suradnika.

Branimir Glavaš rođen je 23. rujna 1956. godine u Osijeku u obitelji oca Ljubomira i majke Zorke koji su se doselili u Osijek iz Drinovaca 1949. godine. Branimir je u Osijeku nakon završene gimnazije diplomirao pravo. Kao što smo spomenuli ranije jedan je od najjačih političkih osoba početkom devedesetih godina, kada je on sam predložio dr. Franju Tuđmana za predsjednika HDZ-a, a na prvim demokratskim izborima izabran je za zastupnika u Saboru Socijalističke Republike Hrvatske.

Osim što je bio jaka politička osoba, isto je tako bio utjecajan u vojnom vrhu kada je 12. listopada 1990. godine imenovan sekretarom Sekretarijata narodne obrane općine Osijek sa ciljem i zadaćom organizacije obrane i ustroja hrvatskih obrambenih oružanih snaga i to uoči hrvatskog osamostaljenja.

Tijekom oružane agresije na Republiku Hrvatsku aktivno je sudjelovao u obrani RH.

Zbog svog doprinosa u ratu pokojni predsjednik odlikovao ga je: Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom hrvatskog trolista, Redom Ante Starčevića, Redom bana Jelačića, Redom kneza Domagoja s ogrlicom te Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom.

Nedugo nakon što se razišao s bivšim premijerom Sanaderom, protiv Glavaša je bila podugnuta optužnica za ratne zločine koje je počinio nad srpskim stanovništvom 1991. godine u Osijeku. U početku se protiv optužnice bunio štrajkovima glađu, da bi na kraju pobjegao u susjednu Bosnu i Hercegovinu gdje su ga zatvorili.

Iako je trenutno u zatvoru, svejedno djeluje preko svojih kolega koji danas čine stranku HDSSB, koja se prije svega usmjerava na dobrobit Slavonije i Baranje.

Slične biografije