Adolf Hitler

Adolf Hitler

Poznato je kako je Hitler želio uspostaviti Novi svjetski poredak s njemačkom prevlašću u Europi, a da bi postigao svoj cilj, vanjsku je politiku usmjerio na širenje životnog prostora Arijevaca. Cijela operacija je uključivala ponovno naoružavanje, što je doživjelo vrhunac 1939. godine kada je Wehrmacht započeo Invaziju na Poljsku. Zauzvrat su Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska objavile rat Njemačkoj, što je dovelo do početka Drugog svjetskog rata.

U tri godine rata, Njemačka i Sile osovine okupirale su veći dio Europe, sjevernu Afriku, Jugoistočnu Aziju te Tihi Ocean. Do prevrata dolazi 1942. godine i to od strane saveznika koji su sa svih strana napadali njemačka okupirana područja i njihove saveznike. Tijekom Hitlerove diktature sustavno je ubijeno 17 milijuna civila, od čega je 6 milijuna Židova te oko pola milijuna Roma. Druge mete njihovog čišćenja, bili su Poljaci, sovjetski civili, sovjetski ratni zarobljenici, ljudi s nedostatcima, homoseksualci, Jehovini svjedoci i svi ostali.

Adolf Hitler rodio se 20. travnja 1889. godine u mjestu Braunau na rijeci Inn u Austriji, u obitelji gdje su pored njega roditelja imali još tri starija sina koji su umrli u ranijoj mladosti. Poznato je da kao mladić nije završio nikakvu školu, ali je zato htio postati umjetnik, što njegov otac nije odobravao i koji ga je često zbog toga znao tući. Nakon smrti oca odlazi u Beč kako bi studirao na Akademiji likovnih umjetnosti. Prošao je prvi krug, no drugi nije uspio.

Kada je dva puta dobio negativan odgovor, odselio se u Munchen gdje je 1912. godine radio kao crtač razglednica i plakata te dekorater. Međutim kada je započeo Prvi svjetski rat prijavljuje se u vojsku gdje ubrzo dobiva orden za hrabrost, a kao kurir dobiva i čin razvodnika. U vrijeme savezničkih napada 1918. godine, Hitler privremeno gubi vid. Od tog trenutka odlučuje svoju daljnju karijeru tražiti u politici.

Godine 1920. biva otpušten iz vojske, a ubrzo nakon toga uključuje se u aktivnosti Njemačke radničke stranke čiji će postati vođa. Ubrzo je nakon dolaska na vlast promijenio ime u Njemačka nacional-socijalistička radnička stranka, poznatija i kao Nacistička stranka. Već je tada znao da ima veliki talent za govor, a u svojim prvim govorima objašnjavao je kako mrzi Židove, socijaliste, liberale i komuniste. U skladu sa svojim uvjerenjima 8. studenog 1923. godine on i njegovi pristaše pokušali su puč, u čemu su bili zaustavljeni. Osuđen je na kaznu zatvora od pet godina, a tijekom tog perioda napisao je knjigu "Mein Kampf".

Nakon izlaska iz zatvora počeo je raditi na jačanju svoje političke moći, a iskoritio je Veliku depresiju koja je tridesetih godina zahvatila i Njemačku. Istaknuli su se svojim programom i postali druga najjača stranka u parlamentu. Nakon pobjede na izborima 1932. godine počele su promjene unutar Njemačke i krenule su pripreme za jedan od najstrašnijih trenutaka u ljudskoj povijesti.

Što se tiče njegovog privatnog života, bio je zaljubljen u Evu Braun s kojom je počinio samoubojstvo 30. travnja 1945. godine.