Roger Federer

Roger Federer
Od veljače 2004. do kolovoza 2008. nalazio se nevjerojatnih 237 tjedana na 1. mjestu ATP ljestvice kada je ostvario velik broj uspjeha. Osvojio je 16 Grand Slam turnira u pojedinačnoj konkurenciji, što je najviše u povijesti muške konkurencije. Treba spomenuti kako je Federer jedan od sedmorice muških tenisača koji su u svojoj karijeri osvojili sva četiri Grand Slam turnira u pojedinačnoj konkurenciji, te je uz Roda Lavera, Andrea Agassija i Rafela Nadala, jedan od četvorice koji su to ostvarili od početka Open ere.
Također drži rekord po broju uzastopnih nastupa nastupa u Grand Slam finalu, kada je četiri puta osvajao završni turnir i 16 puta bio pobjednik turnira iz ATP Masters serije, samo jedan put manje od Andrea Agassija. Na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. osvojio je u paru sa Stanislavom Wawrinkom zlatnu medalju. Kao nagradu za uspjehe na teniskim terenima, Federer je imenovan četiri godine zaredom najboljim svjetskim sportašem.

Federer se rodio 8. kolovoza 1981. u općini Binningen, blizu grada Basela, kao sin Roberta Federera i Lynette Du Rand. Odrastao je u Munchensteinu, malom mjestu u blizini francusko-njemačke granice. Već je sa šest godina pokazao pokazao svoj talent te je tada postao najbolji tenisač u svojoj dobi.

Kad je napunio 10 godina, počeo ga je trenirati Adolf Kacovsky, koji ga je na privatnim satovima naučio brojnim potezima. Sa 12 godina okušao se i u nogometu, ali samo kratko, jer je vrlo brzo postalo jasno da se radi o velikom talentu koji će okupirati svjetski vrh tenisa. Već tada postaje juniorski prvak Švicarske, a 1998. osvaja Wimbledon i ubrzo prelazi u profesionalce.

Što se tiče njegovog privatnog života, Federer je vjenčan za bivšu tenisačicu, Mirku Vavrinec. Njih su se dvoje upoznali na Olimpijskim igrama u Sydneyu 2000. godine, a već 2002. Mirka je otišla u mirovinu zbog ozljede stopala te od tada radi kao Federerov glasnogovornik za odnose s javnošću. Par se vjenčao 11. travnja 2009. u Baselu u uskom krugu obitelji, a već 23. srpnja Mirka je rodila blizanke Mylu Rose i Charlene Rivu.

Slične biografije