Al Capone

Al Capone

Al Capone ostao je poznat kao američki kriminalac i mafijaš koji je sa svega 26 godina postao šefom jedne od najvećih mafijaških obitelji koja je imala preko 1.000 članova. Zanimljivo iako se radilo o ubojici, svodniku, utjerivaču dugova te trgovcu alkoholom, javnost ga je voljela. Često ga se moglo vidjeti u društvu brojnih političara, poslovnih ljudi te filmskih zvijezda.

S vremenom je smatrao kako je posao najbolje ograničiti samo na alkohol, kocku i žene, jer je smatrao kako mu zbog toga neće suditi. Svojim načinom vođenja uspostavio je povjerenje među brojnim članovima, no unatoč tome na njega je bilo izvršeno nekoliko neuspješnih atentata, a jedan od njih bio je od strane O′Banion bande.

Al Capone rodio se 17. siječnja 1899. godine u Brooklynu, New Yorku kao četvrto dijete u obitelji od devetoro braće i sestara. Poznato je kako je Capone oduvijek bio najkrupniji, pa je iz tog razloga napustio školu u četvrtom razredu, jer ga je pretukao ravnatelj. Zanimljivo je kako je u mladosti pokušavao biti pošten i zarađivati za život poslovima kao što je bio posao u slastičarnici i knižari.

Međutim kada je brat Vincent otišao iz Brooklyna, Al se priključio James Street bandi. S 18 godina šef mu je ponudio da radi u restoranu Howard Inn. Tamo je naletio na Franka Galuccia i nakon što se obratio njegovoj sestri dobio je nožem po lijevom obrazu. Bio je to samo početak njegovog tvrdoglavog ponašnja i stava koji je proizlazio iz činejnice kako se ničeg nije bojao.

Tijekom svoje vladavine, Capone je organizirao jedan od najpoznatijih atentata u povijesti mafije i to protiv bande North Side koju je Al odlučio zaustaviti. Poznati obračun dogodio se na Valentinovo, a Capone je svoje ljude poslao obučene kao policajce, koji su bez ikakvih problema ušli u ubili 6 suparničkih mafijaša i 1 slučajnog prolaznika. Budući da je imao čvrst alibi, FBI mu nije mogao ništa.

Unatoč tome, protiv njega se spremala druga optužnica zbog utaje poreza, što je Capone 16. lipnja 1931. godine i priznao. Osuđen je na 11 godina u federalnom zatvoru. Nakon sedam godina provedenih u Alcatrazu izašao je nakon čega se utvrdilo da boluje od sifilisa, koji je zaradio od svojih prostitutki. Nije se uspio izlječiti, umro je 25. siječnja 1947. godine. Do zadnjeg je dana ostao uz svoju ženu i obitelj.