George Soros

George Soros
Naravno kao svaka osoba koja živi pod reflektorima javnosti, svakodnevno se nalazi na udaru kritičara bilo iz područja financije ili politike.
George Soros rodio se u Budimpešti 1936. godine, gdje je unatoč židovskom podrijetlu obitelji preživio njemačku okupaciju Mađarske i čuvenu Bitku za Budimpeštu. Poznato je kako je 1946. pobjegao pred okupacijom SSSR-a iz Mađarske na zapad i emigrirao 1947. u Englesku. Nakon dolaska u Englesku odlučuje se na studiranje na poznatoj školi za ekonomiju u Londonu, gdje je diplomirao 1952. godine, a nakon toga se odlučio na odlazak u Sjedinjene Američke Države.

Možemo reći kako je odlazak u SAD značio veliku prekretnicu za samog Sorosa kada je odlučio osnovati investicijski fond koji će postati jedan od najvećih i najuspješnijih. Quantum Fond bilježio je povećanje zarade za više od 30%. Quantum Fond imao je sjedište u poreznim oazama kao što su Nizozemski Antili i Djevičanski otoci.

Kao što smo već spomenuli na samom početku, pored toga što je veliki bogataš, Soros je poznat kao veliki filantrop koji je svojim novcem potpomagao mnoge institucije i ustanove. Jedna od najpoznatijih dobrotvornih akcija koje je organizirao odnosi se na financiranje crnih studenata na Sveučilištu u Cape Townu u Južnoj Africi i to još za vrijeme apartheida. Soros je ujedno osnivač i predsjednik Instituta poznatijeg pod nazivom “Otvoreno društvo”, organizacija koja podupire aktivnosti u više od 50 zemalja širom svijeta.

Prema procjenama Forbesovog popisa milijardera časopisa Forbes, smatra se da posjeduje bogatstvo od devet milijardi dolara, a 2008. godine sa prihodom od 1,1 milijarde dolara bio je najplaćeniji menadžer hedge fondova. Vjerujemo kako se ne radi o savršenom čovjeku, ali opet ne možemo zanemariti činjenicu kako se radi o osobi koja je svojom odlukom i prije svega novcem odlučila pomoći mnogima.