Nikola Tesla

Nikola Tesla
Uz njegovo ime vežemo izume kao što su okretno magnetsko polje i višefazni sustav izmjeničnih struja.
Njegovo obrazovanje započelo je pohađanjem njemačke osnovne škole u Smiljanu. Nakon završetka upisuje Nižu realnu gimnaziju u Rakovcu kod Karlovca. Kad je završio gimnaziju napravio je stanku od dvije godine i potom upisao studij tehnike u Pragu. Nakon završetka studija odlazi u Budimpeštu raditi kao inženjer Telefonskog društva, da bi nakon Budimpešte otišao u Pariz raditi kao zaposlenik Edisonove tvrtke. 1883. godine na svom zadatku u Strasbourgu konstruira prvi indukcijski motor. Nakon Francuske odlazi u Ameriku i postaje njihovim državljaninom.

Boravak Nikole Tesle u Americi obilježio je početak rada u Edisonovoj firmi da bi zbog neslaganja dao otkaz sa željom da osnuje vlastitu tvrtku Tesla Electric Light & Manufacturing. U svibnju 1888. godine George Westinghouse vlasnik Westinghouse Electric Company-a kupuje prava na Teslin patent višefaznog sustava naizmjenično pokretanog dinama, transformatora i motora. Taj čin je doveo do sukoba između Edisonovog sustava direktnog pristupa i Teslinog naizmjeničnog pristupa gdje je Tesla izvoljevao pobjedu. Nakon toga osniva laboratorij u kojem radi sve do svoje smrti 1943. godine.

Kad pričamo o Nikoli Tesli svi znamo da je bio znanstvenik kojeg nismo samo mi proznavali nego i stručnjaci van naših granica.
Nikola Tesla je za sebe uvijek tvrdio da nije izumitelj „već otkrivač stvari koje od prije postoje u prirodi“. Za sebe je uvijek tvrdio kako ima tu sposobnost vizualizacije stvari i događaja, što se moglo primjetiti po njegovu načinu rada gdje bi svoje eksperimente prvo osmislio, da bi potom ostvario, odnosno proveo u djelo. Osim što je bio znanstvenik, govorio je 6 jezika.

Njegov život obilježavala su velika prijateljstva sa piscima kao što su Robert Underwood Johnson, Mark Twain i Francis Marion Crawford. No pored te želje za komuniciranjem te dijeljenjem znanja sa ostalima, bio je poznat i po svojoj ekscentričnosti, nespretnosti te samoći zbog koje ga je većina zvala vukom samotnjakom.

Jeste li znali da je svojevremeno odbio Nobelovu nagradu za fiziku zbog toga što Edisona kao suprimatelja nagrade nije smatrao pravim znanstvenikom.

Iako je bio veliki stručnjak, zadnje godine svog života proveo je hraneći golubove i primajući homorar iz svoje domovine. U svojim godinama znanosti koliko puta je bio cijenjen i uvažavan, toliko puta je bio predmet smijeha i kritike zbog teza koje su mnogi smatrali nemogućima kao npr njegove špekulacije o mogućnosti komunikacije s ostalim planetima. No unatoč svemu tome ostao je jedan od najvećih genija na području elektrotehnike, naime njegova je zasluga uvođenje izmjenične struje u široku uporabu, smtra se pionirom radio tehnike, otkrio je sustav za bežično upravljanje i davanje znakova na daljinu.

Danas njegovo ime nećete čuti samo u Hrvatskoj ili Srbiji, u Češkoj jedna tvornica žarulja nosi njegovo ime, a enciklopedija Britannica svrstala ga je među 10 najvažnijih ljudi u povijesti.