Marco Polo

Marco Polo
Dakle sa prekrasnog otoka na jugu Hrvatske dolazi nam slavna povijesna osoba, putnik poznat diljem svijeta. Ono što je potvrđeno je da se svakako rodio u Mletačkoj Republici, ali sa malom dozom nesigurnosti oko toga dali se rodio u Mletcima ili u gradiću na Korčuli.
Zanimljivo je spomenuti kako ulica i dio grada u kojem se danas nalazi tzv. kuća Marca Pola, odgovaraju prostoru koji od najranijih dana pripada obitelji Polo. O njegovu podrijetlu također postoje suprotna mišljenja, dali se radi o talijanskom ili hrvatskom podrijetlu, a kad bi gledali logički, pretpostavka je da se ipak radi o hrvatskom podrijetlu jer je u pitanju ime slavenskog podrijetla koje dolazi od ptice vodarice koja se u tom mjestu nazivala pol. Tome u prilog ide i sam grb obitelji Polo koji sadrži slike četiri ptice vodarice, štoviše i sam Marko se potpisivao s Pol, a ne latiniziranim Polo.

Što se tiče njegove obitelji, Nikola, Marcov otac i brat Mate, još prije njegovog rođenja bili su poznati trgovci koji su najviše trgovali na Bliskom Istoku, a 1260. prebivali su u Konstantinopolu te tako predvidjeli političke promjene u carstvu kad su svoja bogatstva pretvorili u drago kamenje i napustili grad, a prema zapisima iz knjige Marka Pola uputili su se u Aziju odakle su se vratili kao poslanici papi s pismom u kojem ga mole da pošalje učene ljude koji bi poučavali u carstvu Kublaj kana.

Sam Marko postao je kanov poslanik i ostao u njegovoj službi 17 godina. Tada je proputovao mnoge zemlje Dalekog istoka sve do današnje Burme i Vijetnama gdje je upoznao mnoge jezike i običaje tih naroda, a 1292. pružila im se prilika da se vrate natrag. Tako su nakon tri godine putovanja Marco Polo, njegov stric i otac stigli 1295. u Veneciju. Njihov povratak značio je susret mnogih sa dotada neviđenim čudesima.

Međutim uskoro nakon povratka bio je zarobljen u sukobu đenovljanskog i mletačkog brodovlja kod otoka Korčule odakle je doveden u Genovu i bačen u tamnicu. Upravo je tada dobio priliku razmisliti o tome gdje je sve bio i što je sve vidio i ispričao osobi koja je s njim dijelila ćeliju, a koja sve zabilježila na francuskom jeziku u knjizi “Livre des merveilles du monde”. Danas je ta knjiga poznatija kao “Il milione”.

Bitno je spomenuti kako se radi o trećoj najprevođenijoj i načitanijoj knjizi nakon Biblije i Kur'ana.