Marko Polo

Marko Polo
Najbolje od svega što se čini kako ta velika povijesna ličnost potječe s otoka Korčule. Iako oko toga ne postoji konsenzus, prema nekim pretpostavkama obitelj Polo potječe s jednog od najljepših hrvatskih otoka.
Marko Polo proputovao je mnoge zemlje Dalekog istoka sve do današnje Burme i Vijetnama, gdje je upoznao mnoge jezike i običaje naroda s kojima se susreo. Godine 1292. godine Marko Polo zajedno sa svojim ocem i stricom krenuo je put Europe natrag u Veneciju gdje su došli s velikim brojem čudesa koja su upoznali na svojim putovanjima.

Marko Polo rodio se 1254. godine na Korčuli ili Mletcima, još uvijek postoje rasprave. Uglavnom sigurno je kako se rodio u Mletačkoj Republici. Naime ulica i dio grada u kojem se danas nalazi tzv. kuća Marka Pola, odgovaraju prostoru koji od najranijih dana pripada baš obitelji Polo. O podrijetlu imena obitelji također postoje sporenja, gdje je velika mogućnost kako je prezime slavenskog podrijetla.

Dakle kad pričamo o Marku Polu i njegovoj obitelji, pričamo zapravo o obitelji trgovaca i prije svega istraživača. Naime Nikola, Markov otac i njegov brat Mate prije njegova rođenja bili su bogati trgovci koji su trgovali na Bliskom Istoku. Godine 1260. prebivali su u Konstantinopolu gdje su nakon uočenih promjena u carstvu, sva svoja bogatstva pretvorili u drago kamenje i napustili grad.

Tri godine nakon što su se vratili iz Kine, Marko Polo bio je zarobljen u sukobu đenovljanskog i mletačkog brodovlja kod otoka Korčule nakon čega je bio odveden u tamnicu. To je bilo vrijeme kada je Marko počeo razmišljati o dogodovštinama koje je doživio sa svojom obitelji na brojnim putovanjima i to sve ispričati osobi s kojom je dijelio ćeliju.

Rustichelli je bio taj cimer i nakon izlaska iz zatvora, sve te zabilješke koje je vodio na francuskom u zatvoru objavio je u knjizi "Livre des merveilles du monde". Danas je ta knjiga najpoznatija kao "Il milione" kao treća najprevođenija i najčitanija knjiga u ljudskoj povijesti nakon Biblije i Kur′ana.

Nakon izlaska iz zatvora vratio se u Veneciju gdje je sa ujakom i ocem nastavio raditi u trgovačkoj tvrtci, nakon čega je postao bogatim trgovcem. Godine 1300. oženio je Donatu Badoer, a 1323. godine naglo je obolio zbog čega je 8. siječnja 1324. godine umro.