George Washington

George Washington
George Washington rodio se 22. veljače 1732. godine u Virginiji koja je uglavnom bila sačinjena od posjednika plantaža i robovlasnika. Rodio se u obitelji gdje su oba roditelja bili engleskog podrijetla.
Vrlo skoro je krenuo sa ozbiljnijim aktivnostima, naime već je 1749. godine bio uposlen kao geometer, a pedesetih godina 18. stoljeća, postaje što preko ženidbe, a što preko nasljedstva i raznoraznih kupoprodajnih zemljišnih posjeda, jednim od najbogatijih ljudi Virginije.

Njegov daljni životni put nadovezuje se na vojsku, jer je činjenica kako je odigrao ključne trenutke tijekom rata s Francuskom i naravno indijanskog rata. Naime, kao brigadir milicije države Virginije, vodio je pregovore sa Francuzima koji su bili prodrli u dolinu rijeke Ohio. Napetosti iz pregovora doveli su do rata između Francuske i indijanskih savezničkih plemena protiv Britanaca.

George Washington prvo je sudjelovao u sukobu s francuskim postrojbama u blizini današnjeg Pittsburgha gdje je porazio jednu francusku postrojbu, ali je kasnije zbog francuske premoći bio okružen u utvrdi “Fort Necessity”, gdje se morao povući i kapitulirati. Godine 1758. odigrao je ključnu ulogu prilikom zauzimanja važne utvrde Fort Duquesna kada napušta mjesto zapovjednika i postaje zastupnikom u predstavničkom domu Virginije.

Ključnu ulogu imao je u poznatom ratu za neovisnost kada je zapovjedništvo nad Kontinentalnom vojskom preuzeo 3. srpnja 1775. godine nakon sukoba s Britancima kod Banker Hilla. Uz pomoć Francuza, pobijedio je Britance pod vodstvom generala Cornwallisa u bici kod Yorktowna, što je ujedno značilo i kraj rata.

Nakon rata počeo se sve aktivnije baviti politikom što se odnosilo na sudjelovanje u radu Kongresa, a najznačajniji trenutak svakako je 4. veljače 1789. kada je imenovan za prvog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Jedini je jednoglasno izabran za prvog čovjeka u državi.

Kao što možemo vidjeti radi se o čovjeku koji ne samo da je bio sposoban političar, nego i vrhunski vojnik koji je na taj način branio svoju zemlju od uljeza, od onih koji su je htjeli pokoriti. George Washington umro je 14. prosinca 1799. godine.