Edward Norton

Edward Norton
Poznat je i po dvjema nominacijama za najprestižniju nagradu Oscar, a najzapaženije uloge ostvario je u filmovima "Iskonski strah", "Generacija X", "Klub boraca".
Od filmova treba izdvojiti i "Kraljvestvo nebesko" gdje glumi gubavog kralja Jeruzalema, što je po mišljenju struke, ali isto tako i publike odradio savršeno, zatim "Iluzionist" gdje glumi mađioničara u nezavisnom filmu koji je premijeru doživio na Filmskom festivalu Sundance 2006. godine.

Pored vrhunskih uloga koje je ostvario u velikom broju filmova, također treba spomenuti kako se sam Edward okušao i u redateljskom poslu, a to je pokazao 2006. godine u filmu "Vjeruj u ljubav". Isto tako je radio na filmovima kao što je "25. sat", "Down in the valley", "Pride and glory" te "Motherless Brooklyn". Tim je filmovima pokazao kako je zaista svestrana osoba koja može napraviti puno toga.

Edward Norton rođen je 18. kolovoza 1969. godine kao Edward Harrison Norton, u Bostonu u obitelji gdje mu je majka radila kao učiteljica engleskog jezika, a otac kao državni odvjetnik za vrijeme predsjednika Cartera. Nažalost majka mu je umrla 1997. godine od tumora na mozgu. Edward je već kao mali pokazivao kako se jednog dana želi okušati u glumi, pa je tako od 1981. do 1985. zajedno sa svojim bratom pohađao glumački kamp "Pasquaney".

Kako je već u ranijoj fazi života krenuo glumačkim putem, tako je na Sveučilištu Yale osim glumačkog iskustva stekao i iskustvo u kazališnoj produkciji. Diplomirao je povijest 1991. godine. Nakon što je neko vrijeme radio u djedovoj građevinskon firmi, preselio se u New York gdje je započeo svoju glumačku karijeru i to ponajprije u Off-Broadway kazalištu.

To je bio trenutak kada su ga zapazili i kada je počeo dobivati malo veće uloge, kada je pravi proboj napravio ulogom u filmu "Iskonski strah" gdje je glumio zbunjenog mladića optuženog da je ubio crkvenog čovjeka. Bio je to samo početak njegove velike karijere.