Kurt Cobain

Kurt Cobain
Nirvanu je osnovao 1985. godine sa prijateljem Kristom Novoselicem u rodnom gradu Aberdeenu u državi Washington. Sastav je u svojim počecima probijanja na scenu bio dio Seattle rock scene kada su izdali svoj prvi album “Bleach” za nezavisnu diskografsku kuću Sub Pop 1989. godine.
Nakon potpisivanja za veliku diskografsku kuću bend se uspio probiti na scenu izlaskom hita "Smells Like Teen Spirit". Nirvana je u to vrijeme postala vodeći bend čuvene Generacije X, a Cobaina su svi doživljavali kao predvodnika jedne nove buntovne generacije koja je svoje stavove izražavala pjesmama.

Nažalost kao zvijezda nije uspio odoliti pritisku te reći ne brojnim porocima koji su bili sastavnio dio života gotovo svih glazbenika čiji se život vrtio oko benda i neprekidnih turneja. Zadnjih godina svog života borio se s ovisnošću o heroinu i depresijom koja je nastala zbog neprekidnog pritiska javnosti na njega i njegovu ženu Courtney Love. Kako je pritisak bio sve veći tako više nije mogao odoljevati, pa je 8. travnja 1994. godine počinio samoubojstvo.

Kurt Cobain rodio se 20. veljače 1967. godine u obitelji Donalda i Wendy Cobain, a poznato je da je jako rano počeo razvijati interes za glazbu, gdje je vrlo rano počeo pjevati. Njegov život doživio je veliku promjenu kada je imao samo 8 godina kada su mu se roditelji rastali. Tada se povukao u sebe i pokušavao je što više izbjeći pitanje svojih kolega iz škole o obitelji, jer mu je bilo neugodno što su mu se roditelji razveli.

Na takvu je situaciju reagirao traženjem nekih novih hobija koji će ga okupirati, pa je tako osim glazbe interes našao u školskom hrvačkom timu. Traženje nije dugo trajalo, nego je vrlo brzo odlučio da je glazba njegov život, tako da je sve podredio tom smjeru. Možemo reći da je na neki način ispunio svoje snove, iako je ostvarenje donijelo i teret s kojim se nije znao nositi.