Iva Majoli

Iva Majoli
Iva Majoli rodila se u Zagrebu 12. kolovoza 1977. godine, a još je kao trinaestogodišnjakinja debitirala na ITF turniru u Malom Lošinju. Naime, profesionalac je postala jako rano i to ratne 1991. godine, a već se 1993. probila sa svega 16 godina u 4 kolo French Opena, odnosno Roland Garrosa gdje je izgubila od tada nepobjedive Steffi Graf.
Svoje prvo veliko finale bilježi u Osaki, 1994. godine kada je izgubila od Magdalene Maleeve, a samo godinu dana kasnije osvojila je i svoj prvi turnir u Zurichu, gdje je uspjela pobijediti Janu Novotnu i Mary Pierce. Iste godine nastavlja sa uspješnim igrama i osvaja Filderstadt nakon čega ulazi među top 10 na WTA listi.

Možemo reći kako slijedi uspješni period u njezinoj karijeri kada je osvojila još dva turnira, od kojih je prvi bio u Tokiju, gdje je uspjela savladati Moniku Seleš, tadašnju igračicu broj jedan te Martinu Hingis i Arantxu Sanchez Vicario. Iste godine osvaja i Essen. Te iste godine natjecala se na Olimpijskim igrama u Atlanti kada je izgubila u četvrtfinalu.

Slobodno možemo reći kako je 1997. godina bila najuspješnija sezona u karijeri. Naime te iste godine osvojila je Hannover i Hamburg te Roland Garros kao 9. nositeljica, jedina kojoj je to uspjelo kao najniže rangiranoj nositeljici. Na tom čuvenom turniru najupečatljivija pobjeda smatrala se u četvrtfinalu kada je pobijedila 5. nositeljicu Lindsay Davenport.

Svi se slažu kako je njezina igra na Roland Garrosu bila na vrhuncu, kao čvrsta i stabilna. Imala je određenu dozu kontinuiteta, kao da si je Iva na samom početku zadala cilj koji je uspjela ostvariti.

Nakon operacije desnog ramena, možemo reći kako su uslijedili usponi i padovi, kad je uspjela osvojiti turnir u Charlestonu, no nažalost kondiciju koju je imla prije toga nije uspjela povratiti tako da se povukla iz aktivnog tenisa 2004. godine.