Karol Jozef Wojtyla

Karol Jozef Wojtyla
Papa Ivan Pavao II ili Karol Jozef Wojtyla rođen je 18. svibnja 1920. godine u napuštenoj austrijskoj vojarni u mjestu Wadowice. Rodio se u obitelji oca poručnika Karola Wojtyle sa suprugom Emilijom.
Već u ranijoj fazi svog života odnosno u samoj gimnaziji počinje se angažirati u Crkvi gdje je bio predsjednik mjesnog ogranka katoličke organizacije mladih, Marijina legija.

Ne znamo koliko ste upoznati s njegovom ranijom fazom života, ali tada se pored crkve bavio sportom, kao što je skijanje, klizanje, planinarenje i nogomet gdje je znao igrati na poziciji golmana. Pored sporta jedan od njegovih hobija bila je gluma kad je sudjelovao u raznim kazališnim skupinama.

Kao mladić odlučuje se za Filozofski fakultet u Krakowu gdje zajedno s poznatim poljskim piscem Juliusom Kidrinkom osniva kazalište. Ne zanemaruje crkvu te uskoro postaje predsjednik podmlatka vjerske organizacije. Nakon očeve smrti upisuje se u sjemenište gdje je diplomirao 1946. nakon čega ga biskup zaređuje. Uskoro odlazi u Vatikan na dvogodišnji studij na dominikanskom sveučilištu Angelicum.

Uskoro počinje njegovo uzdizanje u samoj crkvi kada je 1958. godine postao Krakowski biskup, a pet godina kasnije papa Pavao VI. imenovao ga je nadbiskupom. Unatoč tome živio je poprilično skromnim životom gdje je najviše vremena posvećivao vjernicima s kojima je najviše vremena volio provoditi na brojnim izletima na planinama.

Kao papa odabran je 16. listopada 1978. godine, a nakon 465 godina po prvi puta je izabran papa koji nije bio Talijan. Ne želeći unositi bilo kakvu pomutnju, Karol preuzima ime Ivan Pavao II. U 26 godina svoga pontifikata posjetio je 130 država i proputovao 1,2 milijuna kilometara. Posjetio je 850 gradova, a poznat je kao namlađi papa i onaj koji je prvi put posjetio gradove Azije, Afrike i Južne Amerike. Prvi je papa koji je ušao u džamiju i sinagogu.

Kao što vidimo radilo se o velikom čovjeku koji je preminuo 2. travnja 2005. godine kojeg je njegov nasljednik Papa Benedikt XVI. proglasio blaženim te proglasio blagdanom datum kada je Ivan Pavao II. prvi puta održao misu kao papa, 22. listopada.

Slične biografije