Rita Hayworth

Rita Hayworth
Rita Hayworth rodila se kao Margarita Carmen Cansino u Brooklynu, New Yorku u obitelji gdje je otac bio poznati plesač flamenka i majke Volge, irske vodviljske zaposlenice. Budući da je odrastala u umjetničkoj obitelji koja nije previše marila za okvire društva, otac je želio da postane profesionalna plesačica dok se njezina majka nadala da će postati glumica.
Pored roditelja koji su imali nesvakidašnja zanimanja, Ritin djed se također bavio klasičnim plesovima, a ne znamo koliko ste upoznati s činjenicom kako je baš on zaslužan za populariziranje plesa kao što je Bolero. Od malena je uzimala instrukcije plesa i tako nastojala razviti svoje plesačke vještine i pritom ne razočarati nikoga unutar svoje obitelji. Na sate plesa išla je svaki dan u Carnegie Hall.

Kad je imala svega 8 godina cijela se obitelj preselila u Hollywood gdje je otac osnovao vlastiti plesni studio, a gdje su učili plesati Jean Harlow i James Cagney.

Svoj prvi kontakt sa pozornicom ostvarila je već sa 6 godina, a sa 16 postaje prava profesionalka što se tiče plesa. Zbog silnih obaveza koje je imala kao plesač nije uspjela završiti srednju školu, ali je zato vrlo brzo svoj svijet okrenula prema filmu. Na filmu se počela pojavljivati pod imenom Rita Cansino koje joj kasnije šefovi mijenjaju u Hayworth.

Njezinu su glumu hvalili svi, a svoje početke u svijetu filma najprije je ostvarila u mjuziklima, a potom i na filmovima. Pritom je imala najbolje glumačke partnere kao što su John Wayne, Fred Astaire, Gene Kelly, Robert Mitchum, Jack Lemmon i mnogi drugi. Svi su je znali po njezinoj bujnoj crvenoj kosi.
Nažalost tijekom života borila se s ovisnosti o alkoholu i to nakon što su joj umrla oba brata. Osim alkohola vrlo rano joj je bila dijagnosticirana Alzheimerova bolest koja ju je napala već 1960. godine.

Umrla je u 68. godini života, a ostala je poznata kao jedna od nekadašnjih najkvalitetnijih glumica.

Slične biografije