Zlatko Krilić

Zlatko Krilić
Zlatko Krlilić rođen je 1955. godine u Osijeku, s tim da je svoje djetinjstvo proveo u Čepinu. Najviše svojih knjiga napisao je za mlade, a tu najviše treba izdvijiti: “Prvi sudar”, “Čudnovata istina”, “Početak plovidbe” i “Veliki zavodnik”.
Pored knjiga za one malo mlađe, pisao je i za odrasle, gdje ponajviše treba izdvojiti knjigu kao što je “Živi pijesak. Koliko je uspješan u svom stvaralaštvu, dokazuju brojne nagrade koje je dosada primio, a tu možemo ubrojiti “Ivanu Brlić Mažuranić”, “Grigor Vitez” te “Sedam sekretara SKOJ-a”.

Pored brojnih djela kojima je izašao u javnost kao još jedna književna nada koja je svojim djelima obogatila književni život svih nas koji smo to željeli, Zlatko je svoju sposobnost pokazao i na drugim područjima, a to je naravno kazalište, radio i televizija. Tu se iskazao pišući scenarije za crtane i igrane filmove.

Koliko je svestran pokazao je svojim brojnim aktivnostima na raznim poljima koje smo već naveli, a u svakom od njih se pokazao kao zaista sposobna osoba koja može nešto promijeniti, odnosno koja može unijeti neke novine u dosadašnji svijet književnosti, kazališta i filma.

Velik dio onih koji su čitali njegova djela složit će se u jednom kako se radi o jednoj novijoj generaciji književnika koji su svoje promjene počeli najavljivati već krajem prošlog stoljeća. Puno ljudi će se složit kako Zlatko slobodno može stajati uz bok određenim legendama hrvatske književnosti koji nisu više s nama, ali koji i dalje žive kroz velik broj djela koja su napisali.

Slične biografije