Zlatko Tomčić

Zlatko Tomčić
Poznat je kao političar koji je zasjeo na stolicu predsjednika Hrvatskog sabora 2000. godine kada je koalicija više lijevih stranaka uspjela dobiti izbore.
Svoju političku karijeru započeo je već 1995. godine kada je izabran za zastupnika u Zastupničkom domu Hrvatskog državnog sabora. Svoju dužnost kao predsjednik Hrvatskog sabora obnašao je od 2000. do 2003, stoga je bio na položaju vršitelja dužnosti predsjednika Republike Hrvatske u periodu od 2. do 18. veljače 2000. godine dok nije bio izabran novi predsjednik države.

Budući da se odlučio povući iz politike, Zlatko Tomčić je pokazao da pored izvrsnog političara može biti i izvrstan poduzetnik, a to je dokazao svojim poduzećem Capital ing. koje se bavi projektiranjem i adaptacijom objekata. Koliko je uspješan dokazuje činjenica kako je sama firma 2009. godine ostvarila prihod od 2,1 milijun eura i to u razdoblju kada su svi ostali počeli padati, a pritom najviše mislimo na građevinare.

Zlatko Tomčić rodio se 10. srpnja 1945. godine i vrlo brzo nakon završetka školovanja bilo je jasno da će imati uspješnu karijeru i to na više područja. Dokazao je to svojim brojnim aktivnostima koje su se pokazale uspješnima, pa tako i njegova odluka da se povuće iz aktivnog političkog života, jer je smatrao da je napravio sve što je mogao i da je došlo vrijeme za nove ljude.

Neki će reći da se Hrvatska seljačka stranka dosta razlikuje od vremena dok je njezin predsjednik bio Zlatko Tomčić i danas kad su na njezinom vrhu ljudi kao što su Josip Friščić i Marijana Petir, koji su malo više krenuli desnom strujom političke scene u Hrvatskoj.

Slične biografije