Andrija Mohorovičić

Andrija Mohorovičić
Nekad davno prije modernih naprava kojima se danas može odrediti kakva će biti vremenska prognoza, postojali su stručnjaci, odnosno jedan najviše koji se odlučio posvetiti području meteorologije i seizmologije s kraja 19. i početka 20. stoljeća.
Godine 1892. postaje upravitelj Meteorološkog opservatorija na Griču kada se okreće svojoj poznatoj disertaciji pod nazivom “O opažanju oblaka, te o dnevnom i godišnjem periodu oblaka u Bakru”.

Nakon što je došao na mjesto upravitelja, svoj rad usmjerava na tri područja, kada je u prvom radu objasnio pojedine meteorološke pojave kad mu je 1901. godine povjereno vođenje čitave meteorološke službe tadašnje Hrvatske i Slavonije. Nakon toga usmjerava se na ostala podučja geofizike poznata kao seizmologija, geomagnetizam i teža.

Zanimljivo je spomenuti kako je početkom travnja 1893. godine uredio mrežu postaja za praćenje nevremena s grmljavinom, a 1899. godine osnovao je u kotaru Jaska postaju za obranu od tuče. Te iste godine izradio je i projekt za istraživanje i iskorištavanje bure u području našeg krša.

Andriju možemo nazvati vizionarom koji je uvijek težio višem, odnosno gotovo uvijek se moglo primjetiti njegova kritičnost u radu, gdje nikad nije teoriju pretpostavljao praksi. Problem je ležao u tom što ga je u većini slučajeva sprečavao nedostatak materijalnih sredstava, zbog čega su njegove ideje došle do faze realizacije puno kasnije, a pritom se misli na djelovanje potresa na zgrade, iskorištavanje vjetra, potrese s dubokim žarištem te obrana od tuče.

Andrija Mohorovičić umro je kao poznati znanstvenik čiji su rad cijenili mnogi stručnjaci i to van granica domovine, gdje je poznati švedski seizmolog M. Bath ubrojio Andriju uz 13 imena najvažnijih istraživača s područja seizmologije u razdoblju od 1900. do 1936. godine.

Slične biografije