Andrija Hebrang

Andrija Hebrang

Unatoč svojoj diplomi liječnika, Andrija se odlučio i na karijeru političara i to pod okriljem HDZ-a početkom devedesetih godina kada se radilo o neovisnosti Republike Hrvatske.

Andrija Hebrang rođen je 27. siječnja u Beogradu, u obitelji Andrije Hebranga poznatog hrvatskog političara i Olge Strauss, hrvatske Židovke. Njegov otac je u vrijeme Jugoslavije bio visokopozicioniran član Komunističke partije te partizanski borac i vrlo blizak prijatelj Josipa Broza Tita. Međutim 1949. godine izgubio je simpatije među višim dužnosnicima te stranke nakon čega je optužen za izdaju i smaknut.

Za obitelj Hebrang tada su nastupili jako teški uvjeti. Naime majka Olga odvedena je u zatvor gdje je provela dvanaest godina, a ostali članovi s njima i Andrija vrijeme su provodili s tetkom Ilonom u Zagrebu. Živjeli su u poprilično skromnim uvjetima. Kada je Olga izašla iz zatvora Andrija je imao jedanaest godina, a kako bi lakše pronašla posao bila je primorana promjeniti prezime u Markovac. Andrija nikada nije prihvatio novo prezime.

Nakon zavšetka gimnazije, odlučuje se na fakultet medicine, gdje je uspio obraniti doktorat, nakon čega je specijalizirao radiologiju i onkologiju. Oženio se Danijelom Vrhovski doktoricom biokemije na Sveučilištu u Zagrebu s kojom ima troje djece. Godine 1985. postao je sveučilišni pofesor.

Ranije smo spomenuli kako je s političkom karijerom započeo na početku devedesetih godina, kada je bio izabran za ministra zdravstva u Vladi Republike Hrvatske od 1990.-1992., te od 1993.-1998. Nakon što je neko vrijeme obnašao funkciju ministra obrane, dolazi do mimoilaženja s nekim kolegama zbog čega se odlučuje na privremeno povlačenje iz političkog života.

Na nagovor tadašnjeg predsjednika HDZ-a, Ive Sanadera vraća se u stranku te na 7. Općem Saboru HDZ-a biva izabran za potpredsjednika stranke, a nakon pobjede na parlamentarnim izborima 2003. obnaša dužnost ministra zdravstva i socijalne skrbi. Nakon što je u prosincu 2004. godine otišao na operaciju u Austriju, izazavo je skandal, a njegova je odluka protumačena kao nepovjerenje u zdravstveni sustav na čijem je bio čelu. Povukao se zbog zdravstvenih razloga i od 2005. vraća se u Sabor kao zastupnik.

Slične biografije