Mato Lovrak

Mato Lovrak
Mato Lovrak rodio se 8 ožujka 1899. godine u Velikom Grđevcu, s tim da je školovanje nastavio u Zagrebu gdje je završio učiteljsku školu. Nakon završetka fakulteta radio je kao učitelj tako što je službovao u raznim mjestima u Hrvatskoj kao što su Kutina, Veliki Grđevac, Veliki Zdenci i naravno Zagreb.
Mato Lovrak oduvijek je bio poznat kao književnik koji je svoje stvaralaštvo usredotočio na pisanje pripovjetki, s tim da je ipak najveću popularnost stekao romanima koji su tematski bili vezani za djetinjstvo. Poznato je kako se Mato u svojim djelima uvijek koncentrirao na osjećaj za socijalnom pravdom gdje je pokušao prenjeti čitateljima duh vremena kakav je tada prevladavao. U svojim je djelima pokušavao istaknuti osjećaj za ljepotu prirode.

Mato je osoba kojoj trebamo biti zahvalni što nam je svojim romanom "Vlak u snijegu", brojna putovanja vlakom dočarao još zanimljivijima, a da ne spominjemo kako smo čitajući ovaj roman mnogi od nas stekli sliku o tome kakvo je pravo prijateljstvo i kako ono zapravo ne poznaje granice. Mato nas je ovim romanom naučio kako nas u životu i najjednostavnije stvari mogu učiniti sretnima.

Od njegovih djela treba još spomenuti: "Neprijatelj broj. 1", "Divlji dječak", "Slamnati krovovi", "Andrija Jug", "Sretna Zemlja", "Dječak konzul" i mnogi drugi. Možemo reći da je Mato Lovrak bio pisac hrvatske dječje realistične pripovjetke i dječjeg realističnog romana.

Umro je 13. ožujka 1974. godine u Zagrebu kao jedna od onih osoba koja je zaista zaslužila svoje mjesto u čuvenom društvu najvećih književnika sa ovih prostora koji su svojim djelima zadužili sve nas koji smo kasnije došli.