Victor Hugo

Victor Hugo
Inače romantizam je poznat kao umjetnički pravac koji se javlja krajem 18. stoljeća kao reakcija na ideologiju i umjetnost prethodnog razdoblja klasicizma. Romantizam kao takav isticao je potpunu slobodu mašte, invencije i tematike, suprostavljajući se tada svim oblicima normiranog stvaralaštva.
Victor Hugo je ostao najpoznatiji po romanu "Jadnici" te "Zvonaru crkve Notre-Dame" te brojnim pjesmama i dramama. Što se tiče njegovih pjesničkih zbirki zasigurno treba izdvojiti "Les Contemplations" i "La Legende des Siecles" koje su postale jako popularne kod kritičara.

Victor-Marie Hugo rođen je 26. veljače 1802. godine u Besanconu kao treći sin Josepha Leopolda Sigisberta Hugoa i njegove supruge Sophie Trebuchet. Možemo reći kako mu je odrastanje bilo prožeto velikim događajima koji su se tada odvijali, a da ne govorimo o onome što je prethodilo njegovu rođenju.
Naime u stoljeću prije njegova rođenja dogodio se kraj dinastije Bourbon, a sam Hugo svjedočio je usponu i padu Prve Republike i nastanku Prvog carstva pod vodstvom Napoleona Bonapartea.

Što se tiče njegovog stvaralaštva, Hugov uzor bio je Francois-Rene de Chateaubriand, otac romantizma i jedna od najistaknutijih književnih ličnosti u Francuskoj za vrijeme 1800-ih. Victorovo prvo djelo za odrasle izašlo je 1829. godine, a nastojalo je prikazati oštru socijalnu savjest koja će kasnije uvelike utjecati na njegova kasnija djela.

Možemo reći kako je skoro cijeli svoj život ispreplitao politička zbivanja i društvene slojeve sa svojim djelima, odnosno nastojao je kroz svoja djela potaknuti ljude na razmišljanje o generalnoj situaciji u društvu. Umro je 22. svibnja 1885. godine, a pokopan je zajedno s drugim velikanima na Pantheonu.