Hugo Chavez

Hugo Chavez
Njegov put prema političkom vrhu započeo je 4. veljače 1992. godine kada je predvodio pokušaj preuzimanja vlasti u Venezueli vojnim udarom. Tada je poginulo nekoliko stotina ljudi, puč je propao a Chavez je bio zatvoren. Nakon dvije godine zatvora izašao je pomilovan od strane predsjednika Rafaela Caldere.
Međutim nakon što je izašao iz zatvora osnovao je stranku "Movimiento Quinta Republica", odnosno "Pokret za petu republiku" s kojom je 6. prosinca 1998. godine dobio povjerenje građana i postao predsjednikom. Kako je pobijedio najviše zahvaljujuči sirotinji njegovi su politički neprijatelji bili srednja i viša klasa, sindikati te praktički svi privatni mediji u zemlji.

U travnju 2002. godine je pokušan vojni udar, što nije uspjelo budući da je Chavez imao odane među vojskom. Što se tiče njegovih međunarodnih kontakata, u lošim je odnosima sa SAD-om pogotovo kad im se prijetioda neće izvoziti naftu u taj dio svijeta. Recimo da se radi o jednom tvrdokornom političaru koji zazire od utjecaja zemalja kao što je SAD i druge razvijene zemlje.

Hugo Chavez rođen je 28. srpnja 1954. godine u selu Sabaneta u obitelji koja je vukla korijene iz Španjolske i Afrike. Rodio se u obitelji niže srednje klase gdje su mu roditeljiu radili kao učitelji. Hugo je bio drugo od sedmero djece, a budući da roditelji nisu imali velika primanja, uglavnom su odrastali u siromaštvu.

Pohađao je Osnovnu školu Julian Pino, a hobiji su mu bili crtanje i slikanje. Pored toga bio je veliki ljubitelj povijesti, a već je u osnovnoj školi pokazivao veliko zanimanje za vojsku što je na kraju rezultiralo pohađanjem vojne akademije koju je završio 1975. godine, a koju mu je kasnije uvelike odredila život i ciljeve.

Slične biografije