Michael Jordan

Michael Jordan
Michael Jeffrey Jordan, danas je umirovljeni američki profesionalni košarkaš koji je igrao na poziciji bek šutera, a svoje početke bilježi biranjem u 1. krugu NBA drafta 1984. od strane Chicago Bullsa s kojim je ostvario nevjerojatne rezultate.
U svojoj dugogodišnjoj devetnaestogodišnjoj NBA karijeri ostvario je mnoge uspjehe, a samo igravši za Chicago Bullse osvojio je 6 NBA prstena, 5 puta proglašavan je najkorisnijim igračem lige te 6 puta najkorisnijim igračem NBA finala. Poznato je kako je četrnaesterostruki NBA All-Star, te je jedanaest puta biran u All-NBA momčad kad je proglašen obrambenim igračem godine. U Kuću slavnih ušao je 2009. godine.

U periodu je od 1991. do 1993. Jordan je uz pomoć Scottie Pippena osvojio čak tri NBA prstena te se nakon kraja sezone 1992./93. odlučio umiroviti i okušati u baseballu, nakon čijeg se neuspjeha vraća u košarku i s Bullsima postavlja neoboriv omjer 72-10 kada osvaja četvrti naslov. Koliko je bio značajan igrač za Bullse svjedoči i njihova odluka da umirove dres s brojem 23. Nakon umirovljenja 1998. Jordan se ponovno vratio na košarkaške terene igrajući za Washington Wizardse. Međutim zbog problema s koljenima, Jordan se 2003. konačno povukao iz profesionalne košarke.

Što se tiče njegovog odrastanja, rodio se u Brooklynu u New Yorku, a već se kao jednogodišnjak sa svojom obitelji preselio u Wilmington u Sjevernoj Karolini. Završio je srednju školu A. Laney gdje se bavio košarkom, baseballom i američkim nogometom. Svoj vrh prema košarci nastavio je na Sveučilištu u Sjevernoj Karolini, gdje je kao brucoš prosječno postizao 13.4 poena te je proglašen ACC brucošom godine.

U poznatom finalu NCAA natjecanja 1982. protiv Sveučilišta Georgetown postigao je odlučujući koš za pobjedu svojih Tar Heelsa. Možemo reći da je to bio samo početak njegovih vrhunskih igri koje su ga dovele do tu gdje je danas, kao najpoznatiji košarkaš svih vremena.