Johann Strauss

Johann Strauss
Njegovo najpoznatije djelo je zasigurno Radetzky March, dok je najpoznatiji valcer sigurno Lorelei Rheinklange, op. 154.
Johan Strauss otac je Johanna Straussa II i Josefa Straussa te Eduarda Straussa, također je imao dvije kćeri, Annu, rođenu 1829. i Therese, rođene 1831. godine. Straussovi roditelji, Franz Borgias Strauss i Barbara Dollmann, bili su poznati gostioničari.

Nažalost, dok je imao svega 7 godina, velika tragedija pogodila je njegovu obitelj, kada mu je majka umrla od stravične groznice, a samo pet godina kasnije otac mu se utopio. Neki su mislili da se radi o samoubojstvu. Skrbnik koji ih je preuzeo, krojač Anton Muller pobrinuo se za njih, kada je Strauss počeo pohađati sate violine, tako da je istovremeno radio u knjigovežnici i svirao violinu.

Nakon nekog vremena započeo je studirati glazbu Johanna Polischanskyja tijekom naukovanja, prilikom čega je uspio osigurati mjesto u lokalnom orkestru Michael Pamer, koji je na kraju napustio kako bi se pridružio popularnom gudačkom kvartetu poznat kao Lanner kvartet koji čine njegova braća Karl i Johann te braća Drahanek. Ovaj gudački kvartet bio je poznat po tome što je svirao poznati bečki valcer i rustikalni njemački ples proširen u mali gudački orkestar u 1824. godini.

S vremenom je postao zamjenik dirigenta orkestra kako bi pomogao Lanneru tijekom komisija nakon što je stekao veliku popularnost. Godine 1825. odlučio je osnovati svoj bend te je počeo pisati svoju glazbu, čime je htio steći financijsku neovisnost prije svega od samog Lannera čiji je postao ozbiljan suparnik.

Naime, radilo se o produktivnom suparništvu koje nije bilo negativno nego je dapače dovelo do razvoja valcera kao i druge plesne glazbe u Beču.

Ubrzo je postao jedna jedna od najpoznatijih osoba koji je svoj bend vodio po raznim turnejama u Njemačkoj, Nizozemskoj, Belgiji i Velikoj Britaniji.

Strauss je umro u Beču 1849. godine od šarlaha. Pokopan je na groblju Doblinger uz njegovog prijatelja Lannera. Godine 1904. ostaci su preneseni na Zentralfriedhof. Bivše Dobling groblje danas je poznati Strauss-Lanner park, a sam Hector Berlioz odao je počast “Ocu bečkog valcera” .