Levi Strauss

Levi Strauss
Levi Strauss bio je njemačko-židovski imigrant koji je prebjegao u SAD te tamo osnovao tvrtku za proizvodnju plavih traperica. Njegova tvrtka poznatija kao Levi Strauss & Co, započela je 1853. godine u San Franciscu u Kaliforniji.
Levi Strauss rodio se 26. veljače 1829. godine u mjestu Buttenheim u poznatoj regiji Bavariji u židovskoj obitelji kao dijete Hirsch Straussa i njegove supruge Rebece Strauss. Kada je imao svega 18 godina njegova majka i sestra pridružile su mu se u SAD kako bi mu pomogli s novim poslom.

Obitelj je odlučila otvoriti jednu tvornicu u San Franciscu koji je tada bio komercijalno središte nekadašnje zlatne groznice. Strauss je otvorio dućan veleprodaje pod nazivom Levi & Co, što je podrazumijevalo finu uvezenu robu, posteljinu, torbice, rupčiće. Strauss je robu prodavao je robu malim dućanima na području Kalifornije, a oko 1856. godine njegova sestra Fanny i njezin suprug David doselili su se iz New Yorka kako bi mu pomogli u poslovanju.

Poznato je kako je u početku čuvene hlače počeo izrađivati krojač Jakov Davis koji se udružio sa Straussom koji je od njega otkupio tkaninu. Nakon toga je kompanija Strauss dobila patent Sjedinjenih Američkih Država. Firma Levi & Strauss je započela sa proizvodnjom poznatog Brenda, Levisica.

Levi Strauss umro je 26. rujna 1902. godine u dobi od 73 godine. Budući da se nikada nije ženio, tvrtku je ostavio svojim nećacima, sinovima njegove sestre Fanny. Bogatstvo mu je tada bilo procjenjeno na 6 milijuna dolara. Danas u Njemačkoj postoji muzej, kuća u kojoj je Strauss rođen, a pored toga postoji velik broj povijesnih eksponata koje možete vidjeti.

Slične biografije