Mark Spitz

Mark Spitz
Radi se o čuvenom sportašu, slavnom američkom plivaču te deveterostrukom Olimpijskom pobjedniku koji je 23 puta postavljao svjetske rekorde u brzim disciplinama slobodnim i delfinovim stilom.
Do nedavno točnije 2008. kada ga je prešao Michael Phelps uspio prestići, držao je rekord u broju zlatnih medalja osvojenim na jednim Olimpijskim igrama, a sedam čuvenih zlatnih osvojio je na Olimpijskim igrama u Munchenu, 1972. godine, s tim da je posljednju sedum osvojio 4. rujna 1972. i to samo dan prije upada palestinskih terorista terorista u Olimpijsko selo kad je počinjena jedna od najvećih olimpijskih tragedija.

Svoj veliki talent pokazao je puno ranije kad se je već na Olimpijskim igrama u Ciudad Mexicu 1968. spremao da osvoji sve što može i da pritom nadmaši svog sunarodnjaka, velikana plivanja Dona Schollandera koji je na igrama u Tokiju samo četiri godine ranije, osvojio četiri zlatne medalje.

Spitz je planirao osvojiti pet medalja, međutim osvojio je dva zlata i to u disciplinama kao što su štafete 4x100 m slobodno i 4x200 m slobodno. Tome je dodao srebro na 100 m delfin i broncu na 100 m slobodno, dok je na svoju veliku žalost podbacio u finalu utrke na 200 m delfin kad je izgubio, stigavši kao osmi na cilj. Međutim ne možemo to nazvati nekim porazom, ili lošim rezultatom, jer je Spitz bio na početku svoje velike karijere koja je ipak započela velikim rezultatima.

Godine 1972. na Igrama u Munchenu, Mark Spitz postigao je podvig što se zapravo smatralo najvećim dostignućem koje je jedan sportaš ostvario na nekim Olimpijskim igrama. Osim što je osvojio sedam zlatnih medalja, svakoj je medalji ujedno pridodao i svjetski rekord. Koliko je veliki sportaš dokazuje i činjenica kad ga je Phelps nadmašio osvajanjem osme zlatne medalje, Spitz je odmah iskreno čestitao i poručio kako Phelps nije za njega najveći plivač, nego najveći sportaš svih vremena.