Mark Cuban

Mark Cuban
Mark Cuban rođen je 31. srpnja 1958. godine u Pittsburghu, gdje je i odrastao, odnosno u predgrađu Mt. Libanona u poznatoj židovskoj radničkoj obitelji. Njegovo prepoznatljivo prezime zapravo je skraćenica iz “Chabenisky” kada su njegov djed iz Rusije i baka sletjeli na otok Ellis.
Prve naznake budućeg velikog biznismena bile su kad je imao samo 12 godina i kada je prodao vrećice za smeće te uspio kupiti par skupih košarkaških tenisica. Dok se školovao uspio je raditi i pritom sačuvati niz radnih mjesta, uključujući poziciju barmena, plesnog instruktora za disco i promotora zabave. Fakultet je uspio platiti prodajom poštanskih markica.

Umjesto da pohađa srednju školu u svojim seniorskim godinama odlučio se na Sveučilište u Pittsburghu, a nakon samo godinu prebačen je na Sveučilište u Indiani gdje je i diplomirao na području poslovne administracije.

U rujnu 2002. oženio se s Tiffany Stewart u čuvenom centru American Airlinesa. Njihovo prvo dijete, Alexis Sofia rodila se 25. rujna 2005., a druga kćer Alyssa rodila se 2007 te sin koji se rodio početkom 2010. godine. Cijela obitelj trenutno živi u Preston Hollowu u Dallasu u vili 2.200 m2.

Kad gledamo njegove početke potrebno je spomenuti kako se u ranim 80-ima preselio u Dallas gdje je i pronašao svoj prvi posao barmena, a uskoro se zaposlio kao prodavač za Business Software jednu od prvih firmi za PC softver na području Dallasa, a uskoro nakon toga usliedilo je širenje posla.

Započeo je u poznatoj firmi MicroSolutions uz potporu od prethodnih kupaca, a sama je firma jako rano započela sa zagovaranjem tehnologije kao što je sistem integrator i prodavač softvera, zatim je zagovarala tehnologije kao što su Carbon Copy, Lotus Notes i CompuServe. Godine 1990. prodao je MicroSolutions ComputerServeu koja je uskoro postala podružnica H&R Block za 6 milijuna dolara, s tim da je zadržao 2 milijuna nakon oporezivanja samog posla.

Vrlo skoro krenuo je sa različitim kombinacijama i izletima u nove vode kao što je košarka, oglašavanje. Do 1999. firma Broadcast.com narasla je na 330 zaposlenih i 13,5 milijuna dolara prihoda u drugom kvartalu, a te iste godine Broadcast.com preuzeo je Yahoo za 5,9 milijardi dolara.