Mark Twain

Mark Twain
Mark Twain rodio se 30. studenog 1835. godine u Reddingu kao Samuel Langhorne Clemens u mjestu Florida u Missouriju. Kada je imao svega četiri godine cijela obitelj seli u mjesto Hannibal gdje je završio osnovnu školu. Nakon smrti svog oca odlučio je izučiti neki od zanata tako je krenuo na tiskarski zanat, nakon čega je uspio dobiti posao kao tiskar.
Kako mu posao tiskara više nije predstavljao određeni izazov, zaposlio se kao kormilar na parobrodu na rijeci Mississippi sve do početka američkog građanskog rata. U tom je sukobu vrlo kratko bio na strani Konfederacije da bi se ubrzo pridružio svom bratu na novonastalom teritoriju Nevada gdje je radio u rudniku srebra.

Uskoro slijedi preseljenje u Kaliforniju gdje se susreo s poznatim američkim piscima kao što je Artemus Ward i Bret Harte koji su ga nadahnuli da započene s pisanjem. Velik dio njegovih djela napisan je tijekom 1870-ih i 1880-ih godina devetnaestog stoljeća te u vrijeme dok je boravio na farmi Quarry.

Vjerujemo kad malo bolje pogledamo njegove knjige odnosno njihovu radnju, da su one zapravo odraz njegovog života i svega onoga što je prolazio i doživljavao na svojim brojnim putovanjima. Tako "Život na Mississippiju" kombinira autobiografski prikaz vlastitih iskustava kao rječnog pilota.

Umro je 21. travnja 1910. godine, a nakon što je preminuo ostavio je iza sebe nedovršenu autobiografiju koju je 1924. godine objavila njegova tajnica Alberta Bigelow Paine. Ne znamo koliko ste upoznati s činjenicom kako je Mark bio jedan od rijetkih prijatelja Nikole Tesle. Među njegova djela možemo još ubrojiti "Yankee na dvoru kralja Arthura" te "Tajanstveni stranac".