Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg rođen je 1984. godine u White Plainsu u New Yorku u obitelji majke psihijatrice i oca stomatologa te još dvije sestre s kojima se doselio u Dobbs Ferry. Mark je odgojen u židovskom duhu sve do 13 godine života kad je izjavio kako je tada sebe počeo doživljavati kao ateista, a ne kao vjernika.
Svoje školovanje nastavio je na školi Ardsley gdje je već zablistao i uskoro prebacio na Philips Exeter Akademiju kad je osvojio nagrade u znanosti i to na području matematike, astronomije i fizike. Na fakultetu je još bio poznat po recidiranju redaka iz epskih pjesama kao što je Homerova Ilijada.

Na jednom od brojnih tuluma na fakultetu upoznao je Priscilu Chan kolegicu iz Bostona s kojom je bio u vezi neko vrijeme, koja je inače bila studentica medicine na Sveučilištu u Kaliforniji.

Zanimljivo je spomenuti kako je Mark, inače student Harvarda sa svojim cimerom Dustinom Moskovitzem 4. veljače 2003. u svojoj sobi na sveučilištu osmislio društvenu stranicu kojoj je namjena bila da se već međusobno stečeni prijatelji druže, dopisuju i naravno razmjenjuju slike. Vjerujemo kako nisu bili ni svjesni kako će im Facebook jednog dana donijeti slavu i bogatstvo, a čim su ga lansirali na internet ta stranica je brojila oko 50.000 ljudi.

Sam Mark je kasnije priznao kako mu je ideja došla tako što je jednog dana uređivao dnevnike i uvrštavao slike u njih a zvali su se Facebook. Kada je ubrzo stekao slavu i obogatio se, preselio se u Palo Alto u Kaliforniju. Godine 2006. uvrstio je u Facebook aplikaciju News Fed u kojima su osobe mogle vidjeti što im prijatelji rade u svakom trenutku, što je naravno izazvalo velike kritike jer se radilo o granici dobrog ukusa.

Danas Facebook broji oko 500 milijuna korisnika iz svih zemalja svijeta, a procjenjuje se da se dnevno registrira oko 60.000 ljudi. Smatra se kako Facebook vrijedi oko 50 milijardi dolara zbog čega je sam Mark došao na Forbesovu listu najbogatijih Amerikanaca smjestivši se na 321. mjesto, čime je postao najmlađom osobom ikada koja je dospjela među prvih 400 na Forbesovoj listi.