Michael Essien

Michael Essien
Poznati je vezni igrač za kojeg mnogi tvrde kako ima nevjerojatnu energiju i kako u jako malom vremenskom razmaku može biti na dvije različite pozicije, odnosno ima tu sposobnost da može igrati vrhunsku obranu i napad.
Essien je svoju karijeru započeo igrajući za Liberty Professionals u svojoj domovini, no vrlo brzo mijenja adresu i započinje svoju međunarodnu karijeru. U 2000. preselio se u Francusku i pridružio nogometnom klubu Bastia gdje je proveo tri sezone, a igrajući pojavio se u više od 60 utakmica prije nego što se pridružio ligi prvaka i poznatom klubu Olympigue Lyonnais u 2003. U Lyonu je osvojio naslov prvaka 2003-04 i 2005-05, gdje je po prvi put igrao čuvenu ligu prvaka.

Tijekom pet godina igranja u Francuskoj, uspio je doći do francuskog državljanstva, a uskoro nakon toga prelazi u još veći klub Chelsea i to za naknadu od 24.400.000 £, a u vrijeme potpisivanja za ovaj poznati klub bio je najskuplji afrički nogometaš koji je zaigrao profesionalni nogomet. Dolaskom u

Chelsea, Essien je pomogao klubu osvojiti Premier ligu u 2006 i 2010. kao i tri FA kupa i jedan liga kup. U 2008 pojavio se u poznatom natjecanju UEFA Liga prvaka gdje je osvojio nagradu u 2006-07 i 2008-09.

Rekli smo već na početku da je Essien igrač koji je predstavljao svoju zemlju na Svjetskom prvenstvu mladih kad su završili kao drugoplasirani. Za seniorsku momčad debitirao je u siječnju 2002 te je nastupao za svoj narod na turniru Afrički kup nacija. Na tom čuvenom turniru Essien je pokazao veličanstvenu igru posebice igrajući u velikom polufinalu. U četvrt-finalu protiv Nigerije, Essien je na neki način preuzeo dogovornost na sebe i povukao igru cijele reprezentacije i tako riskirajući postigao pobjedu svoje reprezentacije.

Tijekom međunarodnih utakmica u koju treba ubrojiti i onu protiv Libije, Essien je ozlijedio prednji križni ligament kad je igrao za Ganu na kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo kad je bio van terena šest mjeseci. Uspio se vratiti no nažalost nije mogao sudjelovati na Svjetskom nogometnom prvenstvu zbog prethodne ozljede koju je zadobio na terenu.