Ivan Jakovčić

Ivan Jakovčić
Ivan Jakovčić rođen je 15. studenog 1957. godine u Poreču gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je 1980. godine na Fakultetu za vanjsku trgovinu Sveučilišta u Zagrebu, a pored toga poznati je kako može komunicirati na više stranih jezika gdje svakako možemo ubrojiti talijanski, francuski, njemački i engleski jezik.
Vrlo brzo nakon završetka fakulteta počeo je raditi i to ponajprije na poslovima koji su bili vezani uz izvoz i marketing u pazinskoj firmi “Pazinka” nakon čega se počeo baviti privatnim poduzetništvom u Austriji te u Hrvatskoj. Kao što smo ranije naveli, početkom devedesetih godina počinje rasti njegova politička karijera.

U politiku ulazi 1991. godine i to nakon trenutka kada je izabran za predsjednika IDS-a. Otada je neprekidno na čelu te stranke, a posljednji put je potvrđeno 14. veljače aklamacijom kada mu počinje teći i šesti mandat na čelu stranke. Svojim ulaskom u politku uspio je ući i u sabor kada je za saborskog zastupnika bio biran 1992., te 1995. i 2000.

Nakon parlamentarnih izbora 2000. godine IDS je ušao u koaliciju sa SDP-om i HSLS-om te još nekoliko stranaka. Jakovčić je tada ušao u vladu i našao se na čelu novoosnovanog Ministarstva europskih integracija. Međutim na toj poziciji nije ostao dugo, a kada je IDS izašao iz vlade, Jakovčić se kandidirao za istarskog župana, gdje je ponovno odabran i 2005. godine.

Od njegovih drugih funkcija treba izdvojiti kako je od 2003. do 2007. bio zamjenik predsjednika Skupštine Europskih integracija te član savjetodavnog odbora Instituta regija Europe. Kao što možemo vidjeti iz svega priloženog radi se o jednom itekako sposobnom čovjeku, koji je podjednako svoje sposobnosti pokazao u politici i na drugim poljima.