Franjo Tuđman

Franjo Tuđman
Franjo Tuđman rodio se 14. svibnja 1922. godine kada jako rano ostaje bez majke, a čiji je odgoj preuzeo otac i to u vrijeme kada je Franjo krenuo u osnovnu školu. Osnovnu školu pohađa u Trgovišću, a srednju u Zagrebu. Zanimljivo je spomenuti kako nakon srednje škole odlazi u Partizane zajedno s ocem i braćom, gdje pogiba brat Stjepan.
Godine 1945. odlazi u Vrhovni štab NOV u Beograd gdje je neko vrijeme radio u Glavnoj personalnoj upravi Ministarstva narodne obrane. U samom Beogradu završava studij na Višoj vojnoj akademiji, a uskoro je promaknut u čin generala čime postaje najmlađi general u tadašnjoj komunističkoj Jugoslaviji.

Uskoro nakon toga počinju problemi kada je njegov otac inzistirao da se vrati u Trgovišće kojem se Franjo i drugi brat Ivan nisu odazvali, nakon čega je otac ubio svoju suprugu i zatim sebe. Franjo je tada tvrdio kako mu je obitelj ubila sama UDBA, nakon čega je na vlastiti zahtjev razriješen vojne službe i nakon čega se odlučio posvetiti znanstvenom radu.

Kad spominjemo njegove radove treba spomenuti “Bespuća povijesne zbiljnosti”, pnajpoznatije Tuđmanovo djelo koje je izazavalo kontroverze zbog optužbi za antisemitizam i revizionizam. Ostali značajniji tekstovi su “Hrvatska u monarhističkoj Jugoslaviji”, “Usudbene povjestice”, “Hrvatska riječ svijetu”.

Osim književnosti dr. Franjo Tuđman pokazao se i na političkoj sceni kada je jasno izražavao svoje negativne stavove prema vladajućoj struji što je dovelo do njegova zatvaranja i namještenog sudskog procesa. Zahvaljujući intervenciji Miroslava Krleže kod Josipa Broza Tita, njegova kazna je sa dvije godine smanjena na 9 mjeseci.

Nakon Titove smrti bilo je jasno da Jugoslavija ide prema neizbježnom raspadu kada se Tuđman borio da se Hrvatska odcijepi i postane samostalna država te kada je uskoro osnovao stranku HDZ i uspio pobijediti čak dva puta na glavnim izborima za predsjednika države.

Umro je 10. prosinca 1999. godine.