Ivana Brkljačić

Ivana Brkljačić
Naime, bacanje kladiva smatra se bacačkom disciplinom u atletici koja se razvila kao sportska disciplina stoljećima prije u Irskoj, Škotskoj i Engleskoj. Legenda priča o igrama održanim oko 2000. prije Krista. Možemo reći kako su natjecanja bila popularna kroz srednji vijek. Od 1886. godine bacanje kladiva bila je standardna disciplina atletskih natjecanja u Engleskoj, Škotskoj i Irskoj.
No, da se mi vratimo Ivani, rekli smo kako spada u grupu sportašica lijepog lica za koje nikad ne bismo rekli da diže i baca jako daleko kladiva za koje bi većina rekla da je muški sport.

Ivana Brkljačić rođena je 25. siječnja 1983. godine u Villingen-Schwenningenu koja će jako brzo pokazati svoj talent prema ovoj atletskoj diciplini. Naime, 2007. godine dobila je Državnu nagradu za šport “Franjo Bučar”, a njezin najbolji rezultat iznosi 75.08 m, što se smatra hrvatskim rekordom koliko je bacila na atletskom mitingu u Varšavi u lipnju 2007. godine.

Tijekom njezine karijere treba spomenuti prva mjesta na juniorskom Svjetskom prvenstvu u Santiago de Chileu i Grossetu, 2000. i 2001. Također treba izdvojiti Olimpijske igre u Ateni kada je zauzela 13 mjesto te zimski bacački kup u Mersinu gdje je osvojila prvo mjesto.

Nažalost, iako je mislila još neko vrijeme ostati u natjecanju, 1. lipnja 2010. godine oprostila se od aktivnog bavljenja bacanjem kladiva, ponajviše zbog ozljeda koje je zadobila tijekom 15-godišnje karijere. Svoj posljednji nastup bilježi 13. rujna 2008. na Svjetskom atletskom finalu u Stuttgartu kada je bacila kladivo točno 70,00 metara.

Iako se tada oprostila od svoje karijere bacačice kladiva, Ivana se nije u potpunosti povukla iz sportskog života, dapače možete ju vidjeti na svim važnijim sportskim događanjima, a pogotovo onima vezanim uz atletiku. Sama Ivana je objavila kako ostaje u sportu i kako će i dalje biti aktivna u klubu i reprezentaciji na način da može pomoći svojim stručnim savjetima.