Ivica Račan

Ivica Račan
Ivica Račan rođen je 24. veljače 1943. godine u mjestu Ebersbach u braku Ivana i Marije Račan. Naime rođen je u logoru, ali ne unutar logorske žice i to zato što je jedna Njemica izvukla njegovu majku kada je bila u stadiju visoke trudnoće koja je tako spasila život njemu i njegovoj majci.
Nakon Drugog Svjetskog rata Ivica i njegova obitelj prolazili su kroz razna seljenja. Poznato je kako su promijenili više adresa, od Božjakovine do Kutjeva, da bi se na kraju smjestili u Slavonskom brodu. Tu su se smjestili na farmi koja je kasnije pretvorena u smetlište, što je bilo jako teško za podnijeti budući da su dosta dugo živjeli okruženi smećem. Naravno da su tužili državu, ali nikad nije bilo ništa od toga.

Kroz svoje školovanje pokazao se kao osrednji učenik, buntovnik koji se cijelo vrijeme pridržavao nekog svog principa, kada su čitali Faulknera i Joycea i pritom vodili žestoke rasprave o marksizmu i filozofiji.

U poznati savez komunista učlanio se na nagovor prijatelja. U svojoj mladosti mnogi su ga doživljavali kao buntovnika, frajera koji je često pio, čitao prije svega američku literaturu i prije svega želio postati glumac. Godine 1968. završio je studij prava u Zagrebu.

Uskoro slijedi faza uozbiljavanja kad se uključio u politiku 1972. godine kada biva izabran u izvršni komitet Saveza komunista Hrvatske, kada zbog čistki nakon Hrvatskog proljeća mnoge važne pozicije ostaju prazne. Do kraja obnaša birokratske funkcije vezane uz kulturu, ideologiju i informiranje. Godine 1982. postaje direktorom političke škole Josip Broz Tito te članom predsjedništva SKH, a kasnije i članom Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije. 10. prosinca 1989. godine SKH donosi odluku o raspisivanju izbora na svim razinama koji se održavaju u travnju i svibnju 1990. na kojima pobjeđuje Hrvatska demokratska zajednica, a SKH sa 35% glasova osvaja 72 zastupnička mjesta.

Krajem iste godine SKH mijenja ime u SDP, koji polako počinje raditi na pridobivanju povjerenja birača.
Tek u kolovozu 1998. godine nakon potpisanog sporazuma između Ivice i Dražena Budiše, SDP zajedno sa koalicijskim partnerima dolazi na vlast na izborima 2000. godine. Nažalost bolest ga je nagnala da se prerano povuče iz političkog svijeta, a koštala ga je života kad je preminuo 29. travnja 2007. godine.