Ivo Josipović

Ivo Josipović
Hoće li to biti vječna izolacija, ili novi smjer te 2010. godina kada smo opet odabrali osobu koja će Hrvatsku povesti u neko novo doba. Godine 2010. odabrali smo predsjednika koji se može pohvaliti da je sveučilišni profesor, skladatelj i političar. Sve u svemu jedan pravi intelektualac koji nas treba zastupati.
Ivo Josipović rođen je 28. kolovoza 1957. godine u Zagrebu koji svoje podrijetlo vuče sa najljepšeg dijela naše obale, a to je Baška Voda, odakle su njegovi roditelji Ante i Milica doselili u Zagreb. Danas je oženjen Tatjanom Josipović sveučilišnom profesoricom prava s kojom ima kćer Lanu.

Svoju političku karijeru započeo je u poznatom SKH, a kasnije je sudjelovao i u njegovoj transformaciji tijekom novonastalih demokratskih promjena. Unatoč poprilično zanimljivom početku, godine 1994. napušta politiku te se u potpunosti posvećuje pravu i umjetnosti. Njegovo odsustvo iz politike nije dugo trajalo kada ga je sam Ivica Račan već 2003. pozvao da se vrati u politiku kada postaje neovisnim zastupnikom SDP-a u Hrvatskom saboru.

Od 2005. bio je prisutan i u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, a od 2007. ponovno se našao u saboru gdje je radio u odborima za zakonodavstvo, pravosuđe i Ustav te je isto tako bio član Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Kandidaturu za predsjednika u ime SDP-a osvojio je 12. srpnja 2009. na unutarstranačkim izborima pobijedivši Ljubu Jurčića, nakon čega je uspio pobjediti Milana Bandića u ne baš neizvjesnom drugom krugu.

Ivo Jospiović postavio je temelje za most između svih naroda bivše Jugoslavije, kada se odlučio ispričati Bosni i Hercegovini za pokušaje Hrvatske da podijeli BIH tijekom rata u Bosni i Hercegovini te kada se poklonio žrtvama pokolja u Ahmićima i pokolja u Križančevu selu.