Ljubo Jurčić

Ljubo Jurčić

Dakle, Ljubo Jurčić je jedan od onih političara koji je odlučio spojiti svoje znanje iz ekonomije sa politikom koju je dosada prakticirao u saboru. Naime iako nije bio član SDP-a, nekada je s njima poprilično blisko surađivao kao nestranački ekonomski stručnjak.

Kao vođa SDP-ovog Savjeta za gospodarstvo i razvoj, Jurčić je formulirao njihovu ekonomsku strategiju koju je stranka namjeravala provesti da je pobjedila na izborima 2003. godine. Iako se to nije dogodilo, Ljubo Jurčić je ostao u bliskom odnosu sa SDP-om čiji je čak kratko vrijeme bio kandidat za premijera.

Nakon što nisu uspjeli osvojiti parlamentarne izbore 2007. godine, Ljubo Jurčić je zajedno s Ivom Josipovićem bio predložen za kandidaturu za predsjednika Republike Hrvatske. Nakon što su održani unutarstranački izbori, Josipović je pobjedio, što je na kraju rezultiralo Jurčićevim odvajanjem od SDP-a i okretanjem vlastitoj političkoj opciji.

Ljubo Jurčić rodio se 20. ožujka 1954. godine u mjestu Ružići u Bosni i Hercegovini gdje je započeo svoje školovanje, s tim da ga je zaključio u Zagrebu kada je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u gdje je postao doktorom znanosti. Vrlo brzo počeo je raditi u svojoj struci, a danas je kao što smo rekli osoba koja nastoji kombinirati dva životna polja.

Poznato je kako je član časopisa "Novi plamen". Radi se o demokratsko-socijalističkom časopisu za politička, društvena i kulturna pitanja koji okuplja demokratske ljevičare iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije te ostalih zemalja u regiji. Savjet časopisa uključuje istaknute svjetske lijeve intelektualce kao što je Noami Chomski, Slavoj Žižek, Michael Albert i mnogi drugi.

Iako nije uspio ući u sabor na najnovijim izborima, vjerujemo kako ćemo Ljubu Jurčića viđati barem u temama koje su vezane za ekonomiju.