Tom Cruise

Tom Cruise
Tom Cruise rodio se 3. srpnja 1962. godine u Syracusi u državi New York u obitelji gdje je majka radila kao učiteljica, a otac je bio inženjer tehnike. Pohađao je javne škole u Robert Hopkinsu, a uskoro nakon toga cijela se obitelj preselila u predgrađe Beacon Hill u Ottawi gdje je otac Toma preuzeo položaj konzultanta kanadskih oružanih snaga. Za vrijeme studiranja kratko je vrijeme igrao nogomet, ali zbog toga što je bio uhvaćen kako pije pivo, vrlo brzo je zaradio izlazak iz momčadi.
Svoju glumačku karijeru započeo je sporednim ulogama početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Naime 1981. godine glumio je u čak nekoliko filmova kao što su "Beskrajna ljubav", "Taps", "Autsajderi" i "Losin′ It". Vrlo brzo nakon toga pojavio se u zanimljivoj ulozi "Riskantan posao" koja je polako usmjeravala njegov put prema zvijezadama.

Nakon "Top Guna" postao je prava zvijezda koja je zaradila veliku svotu novaca, a kasnije te iste godine glumio je u pomalo drugačijem filmu poznatijem kao “Kišni čovjek” kojim je dokazao da je zaista kvalitetan glumac koji može puno toga odglumiti i to s velikom dozom uvjerljivosti.

Nakon "Kišnog čovjeka" uslijedila je još jedna drama poznatija kao “Rođen 4. srpnja” čime je zaradio Zlatni globus za najboljeg glumca nakon čega je zaradio nominaciju za Oskara. Možemo slobodno reći kako se ovim filmovima itekako dokazao kao glumac na kojeg se uvijek može računati i koji će svaku svoju ulogu odraditi vrhunski.

Početkom devedesetih izlazi tada jedan od najpopularnijih filmova "Intervju sa vampirom" u kojem je Cruise glumio sa Brad Pittom i Antoniom Bnaderasom. Ne moramo previše pričati o tome koliko je sam film podigao prašine i to naročito među ženskom publikom. Uskoro nakon toga slijedi prvi film jednog od najstarijih serijala poznatiji kao "Nemoguća misija" nakon čega su došla još dva dijela.

Što se tiče njegovog privatnog života u počeku svoje karijere izlazio je sa Mimi Rogers, a nakon toga je dosta dugo bio u braku s Nicole Kidman s kojom ima dvoje posvojene djece. Nakon što se razišao s Nicole neko je vrijeme bio u vezi s Penelope Cruz, a uskoro je upoznao Katie Holmes s kojom je dobio kćer Suri.

Slične biografije